Bolnice ponovo proširuju kapacitete :: Semberija INFO ::

 

Bolnice ponovo proširuju kapacitete


BANjALUKA - U bolnicama u Srpskoj na liječenju je skoro 900 pacijenata, mahom sa teškom kliničkom slikom, zbog čega pojedine zdravstvene ustanove ponovo moraju da proširuju kapacitete i prelaze na “kovid” režim rada.

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, od ukupnog broja hospitalizovanih juče je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) bilo 334, a u ostalim bolnicama 542 pacijenata, dok je na respiratoru bilo ukupno 67 oboljelih od “kovida 19”. Iz Instituta je juče najavljeno da će uputiti prijedlog za uvođenje oštrijih epidemioloških mjera Republičkom štabu za vanredne situacije, koji bi trebalo da zasjeda danas.

Direktor Instituta Branislav Zeljković rekao je da je virusom korona zaraženo 36 odsto testiranih lica i upozorio da je stanje alarmantno.

- U pojedinim lokalnim zajednicama smo odavno prešli 50 odsto zaraženih u odnosu na broj testiranih, što nam govori da moramo razmišljati o restriktivnijim mjerama, ali ne smijemo zaboraviti da nam za sanaciju treba najmanje četiri do pet sedmica - rekao je Zeljković.

Ogroman pritisak proteklih dana trpi Bolnica “Srbija” u Istočnom Sarajevu, u čijoj “kovid” ambulanti dnevno bude pregledano i do 30 zaraženih, a prvi čovjek te zdravstvene ustanove Nebojša Šešlija ističe da je situacija trenutno izuzetno teška.

- Imamo 80 zaraženih na liječenju. Osim “kovid” odjeljenja sa 50 kreveta morali smo još dva odjeljenja u novom objektu da stavimo u “kovid” režim. Ukoliko ovaj trend povećanja broja zaraženih bude nastavljen, moraćemo da širimo kapacitete na odjeljenja hematoonkologije i ortopedije. Sa otvaranjem tih odjeljenja za liječenje oboljelih od “kovida” premašili bismo kapacitete koje smo imali u novembru - rekao je Šešlija za “Glas Srpske”.

Upozorio je da je bolnica došla do kritične granice i da će ukoliko prošire kapacitete na sva ta odjeljenja dovesti u pitanje liječenje oboljelih od drugih bolesti.

Da je stanje u “kovid” odjeljenjima teško upozoravaju i iz bijeljinske Bolnice “Sveti vračevi”, gdje se liječi 62 bolesnika, od kojih trećina ima tešku kliničku sliku.

- Na respiratoru je 13 oboljelih. Broj prijema je i dalje visok, a među oboljelima sa teškom kliničkom slikom sve češće su mlađe osobe - naveli su u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Direktor Bolnice Zvornik Ivan Popović rekao je da je trenutno na liječenju 39 oboljelih.

- Za sada imamo dovoljno kreveta, ali je primijećeno da nam dolaze i pacijenti iz sarajevsko-romanijske regije - rekao je Popović dodavši da mnogi pacijenti kasno dolaze na preglede.

Glas Srpske