DANAS PRESUDA ADEMU KOSTJEREVCU ZA SILOVANjE TRUDNE SRPKINjE :: Semberija INFO ::

 

DANAS PRESUDA ADEMU KOSTJEREVCU ZA SILOVANjE TRUDNE SRPKINjE


Foto: Avaz
U Sudu BiH za danas je zakazano izricanje prvostepene presude Ademu Kostjerevcu za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine.

Kostjerevca optužnica tereti da je od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u podrumu mlina u selu Bajrići najmanje dva puta prisilio na seksualni odnos ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju, što je prouzrokovalo prekid trudnoće.

Prema optužnici, on je ova djela počinio vršeći stražarsku dužnost, u svojstvu pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade Zvornik takozvane armije BiH.

Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi 26. januara zatražilo da Kostjerevac bude proglašen krvim i da mu bude izrečena kazna srazmjerna počinjenom djelu i sudskoj praksi.

Tužilac Milanko Kajganić rekao je da je dokazano da je optuženi počinio ova djela, naglasivši da ga je oštećena jasno i nedvosmisleno identifikovala kao osobu koja ju je silovala.

Kajganić je napomenuo da je oštećena, 15 dana nakon što je razmijenjena, dala izjavu da ju je silovao optuženi.

On je rekao i da je oštećena nezakonito lišena slobode i zlostavljana samo zbog svoje nacionalne pripadnosti.

Tužilac je podsjetio i na iskaze drugih svjedoka koji su potvrdili njene navode kako joj je bila ukazana pomoć zbog udaraca u glavu, te kako su joj određeni ljudi pomagali u Bajrićima.
Izricanje presude zakazano je za 13.00 časova.
 
(SRNA)