​Stotine nominacija za Nobelovu nagradu za mir :: Semberija INFO ::

 

​Stotine nominacija za Nobelovu nagradu za mir


Ukupno 329 nominacija stiglo je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir, što je odraz velikog broja gorućih pitanja širom svijeta na polju ljudskih prava, izjavio je sekretar odbora koji dodjeljuje nagradu.

“Ovo je treći najveći broj nominovanih ikad”, rekao je za Rojters sekretar norveškog Nobelovog odbora Olav Njoelstad. Rekordnih je bilo 376 kandidata 2016. godine, prenose agencije. Od ukupnog ovogodišnjeg broja, 234 su pojedinca i 95 organizacija.

“To odražava veliki međunarodni interes za Nobelovu nagradu za mir. Vjerovatno ukazuje na postojanje određenog broja neriješenih sukoba, ratova i problema koji se tiču ljudskih prava širom svijeta”, kazao je Njoelstad.

Nobelov odbor ne komentariše ko je nominovan, ali oni koji su ih nominovali, a među kojima se nalaze članovi parlamenata širom svijeta te bivši dobitnici, mogu otkriti svoje kandidate.

Rus Aleksej Navaljni, Svjetska zdravstvena organizacija i Šveđanka Greta Tunberg među nominovanim su za ovogodišnju nagradu, prema Rojtersovoj anketi norveških zastupnika čije su nominacije pobijedile proteklih godina.

COVAX program, koji osigurava jednak pristup vakcinama protiv COVID-19 za siromašne zemlje, takođe je u igri, kao i američka aktivistica za ljudska prava Stejsi Abrams i bjeloruske disidentice Svetlana Tihanovskaja, Marija Kolesnikova i Veronika Cepkalo. Reporteri bez granica, Međunarodna mreža za provjeru činjenica i Odbor za zaštitu novinara također su nominovani.

Na listi je i bivši američki predsjednik Donald Tramp, njegov zet Džared Kušner i Kušnerov pomoćnik iz Bijele kuće Avi Berkovic, nominovan zbog posredovanja pri normalizaciji odnosa između Izraela i nekoliko arapskih zemalja.

Odbor od pet članova već je održao prvi sastanak, a sastajaće se jednom mjesečno kako bi raspravio o kandidatima prije nego što proglase laureata u oktobru.

Agencije