Negativan PCR test kao obaveza za ulazak u BiH? :: Semberija INFO ::

 

Negativan PCR test kao obaveza za ulazak u BiH?


Гранични прелаз Изачић
Još je neizvjesno da li će Savjet ministara BiH donijeti odluku o uvođenju negativnog PCR testa za one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, sve je manje državljana Hrvatske koji iz pograničnih dijelova, dolaze u kupovinu u BiH.

Današnja slika graničnog prijelaza Izačić- tek poneko vozilo na ulazu u Bosnu i Hercegovinu. Strani državljani prilikom ulaska u našu zemlju moraju posjedovati negativan PCR test, ne stariji od 48 sati. Međutim to se ne odnosi na sve strane državljane.

MERIMA ZAJKIĆ, šefica smjene na GP Izačić

„Izuzeci su državljani Srbije, Crne Gore i Hrvatske koji ulaze iz svojih matičnih država u BiH. Oni ne trebaju posjedovati PCR test, niti njihovi bračni drugovi i maloljetna djeca koja su strani državljani“.

Ipak i ovo bi se u narednom periodu moglo promijeniti. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u našoj zemlji, Vlada Kantona Sarajevo je donijela zaključak da se od Vijeća ministara traži donošenje mjera obaveznog posjedovanja negativnog PCR testa, za sve osobe koje ulaze u BiH. Povodom ovog zaključka oglasili su se predstavnici turističkih radnika. Oni, između ostalog, traže da se građani BiH izostave iz odredbe za negativan PCR test.

AIDA TERZIĆ, Savjetodavno tijelo za ekonomska i gospodarska pitanja KS

„Mislimo da bi ti bila katastrofa za građane BiH. U tom slučaju turističke agencije koje su rasprodale aranžmane morali bi da se duplo testiraju. Kada krenu u recimo Dubai, u Tursku i ponovno da se retestiraju prilikom povratka u BiH. Doveli bi turističke agencije u nezavidan položaj“.

Pored naravno koronavirusa, razlog je i Odluka vlasti u Republici Hrvatskoj da građani te države prilikom ulaska iz Bosne i Hercegovine mogu bez carinjenja i plaćanja poreza uvesti robu u iznosu do 300 kuna. Sve ovo je itekako ostavilo traga u poslovanju domaćih firmi.

ADNAN KURTOVIĆ, izvršni ravnatelj kompanije “Westal”

„Smanjeni su iznosi koji građani Hrvatske mogu kupiti kod nas. To je nekad bilo 300 eura sad je 300 kuna. Ako ove odluke ostanu na snazi, to će i dalje značajno uticati na prihode kompanija u dijelu koji graniči sa Republikom Hrvatskom“.

Ovom odlukom, smatraju u Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Republika Hrvatska pokušava zaštiti svoju trgovinu na način da njihovi građani što manje kupuju u drugim zemljama. I ovo će baš kao i pandemija koronavirusa uzrokovati smanjenje prihoda od indirektnih poreza u BiH.

RATKO KOVAČEVIĆ, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH

„Uprava za indirektno oporezivanje je sve ove godine bilježila značajan rast prihoda svake godine. To se nije desilo u 2020.godini. Mi smo prikupili u bruto iznosu oko 7,3 milijarde maraka što je okvirno za oko 700 miliona maraka manje u odnosu na prihode iz 2019.godine“.

U situaciji kada je sve više građana BiH zaraženo koronavirusom, spašavanje života je prioritet broj jedan. Međutim, vlasti u BiH moraju pronaći način da se sačuva ono malo privrede što nam je ostalo.

​BHRT