Predsjedništvo BiH: Kovaks program i proizvođači vakcina da ispune obaveze :: Semberija INFO ::

 

Predsjedništvo BiH: Kovaks program i proizvođači vakcina da ispune obaveze


SARAJEVO - Članovi Predsjedništva BiH su u razgovoru sa generalnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedrosom Adanomom Gebrejesusom istakli da je BiH prošle godine ispunila sve finansijske i druge utvrđene obaveze i da isto očekuje od programa "Kovaks" i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

Sagovornici su zaključili da što hitnije treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između BiH i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima.

Iz Predsjedništva BiH su naveli da je razgovor srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i članova Predsjedništva Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa generalnim direktorom SZO bio o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za BiH posredstvom mehanizma UN "Kovaks".

Konstatovano je da BiH ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru programa "Kovaks".

Članovi Predsjedništva BiH zahvalili su Tedrosu za njegovu podršku BiH u dobijanju vakcina, te zatražili da SZO i "Kovaks" program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina.

​Srna / Glas Srpske