Šeranić: Srpska počinje masovnu vakcinaciju :: Semberija INFO ::

 

Šeranić: Srpska počinje masovnu vakcinaciju


BANjALUKA - Dolaskom kontigenta od 20.000 ruskih vakcija "sputnjik V" konačno možemo da počnemo sa masovnom vakcinacijom, izjavio je ministar zdravlja i sovijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Šeranić je, gostujući u Jutarnjem programu RTRS-a, izjavio da su ranije  postojale naznake da bi mogli dobiti i veći broj vakcina od ovoga koji će danas stići u Banjaluku, ali da su se pojavili problemi kod proizvođača zbog nedostatka bočica za pakovanje vakcina na tržištu.

- Međutim, mi u narednom periodu očekujemo kontinuitet u isporuci vakcina što nam omogućava da izvršavamo plan vakcinacije od kojeg ne odstupamo - rekao je Šeranić.

On je napomenuo da je do danas vakcinisano oko 3.600 medicinskih radnika iz Srpske, koji su to obavili u medicinskim ustanovama u Srpskoj i Srbiji.

- Ova količina vakcina koja danas dolazi biće namijenjena završetku vakcinisanju prve kategorije ljudi, a to su medicinsko osoblje u kovid odjeljenjima i zaposleni u ustanovama koje se bave zbrinjavanjem starih lica. Nakon toga krećemo sa vakcinacijom druge kategorije, a to su lica starija od 65 godina i lica sa hroničnim oboljenjima - dodao je Šeranić.

Ministar je naglasio da su ona lica koja su ranije redovno primala vakcine protiv gripa i roditelji djece sa poteškoćama u razvoju indikativna kategorija koji spadaju u narednu kategoriju stanovništva koja bi trebalo da se vakcinišu.

Šeranić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Srpskoj postoji velika zainteresovanost za vakcinaciju i naglasio da se nada da će svi koji to žele, biti vakcinisani u narednom periodu.

Srna / Glas Srpske