DODIK: PRIJEDLOG ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE UPUTIĆEMO SVIM STRANKAMA :: Semberija INFO ::

 

DODIK: PRIJEDLOG ZAKONA O PORIJEKLU IMOVINE UPUTIĆEMO SVIM STRANKAMA


Finalizovana verzija Zakona o ispitivanju porijekla imovine biće dostavljena svim parlamentarnim strankama Republike Srpske, jedan je od zaključaka Izvršnog komiteta Saveza nezavisnih socijaldemokrata. Cilj je zajednički prijedlog, koji bi bio upućen u Narodnu skupštinu, kaže predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Ovaj zakon bi trebalo da se bazira na zakonu koji već ima Srbija, sa specifičnostima za Republiku Srpsku. Na Izvršnom komitetu, između ostalog, razgovarano je i o političkoj situaciji , ali i rezultatima ponovljenih izbora u Doboju i Srebrenici.

SNSD želi konsenzus u NSRS kod usvajanja Zakona o ispitivanju porijekla imovine. Zbog toga su odlučili dostaviti svoju finalnu verziju koalicionim ,ali i opozicionim parlamentarnim strankama, kaže presjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik. Spremni su, poručuje, da se na bazi tog dokumenta razgovara i o određenim rješenjima i prihvati sve ono što odgovara cilju koji se želi postići tim zakona.
 
- Intencija je da se zakonski reguliše ova oblast i interes nam je da postignemo što širi konsenzus prije rasprave u NSRS. Vjerujemo da će partije razmotriti dokument - naglasio je Dodik.

A SNSD očekuje široku koaliciju političkih partija u dobojskom parlamentu nakon ponovljenih izbora. Dodik kaže da je preporuka Izvršnog komiteta da Gradski odbor Saveza nezavisnih socijaldemokrata ponudi svim partijama koje to žele da uđu u skupštinsku većinu. Takođe, bez obzira na bojkot koji se desio u Srebrenici, bošnjačkim partijama biće ponuđena popuna struktura lokalne vlasti od ranije.

- Mi smo preporučili našim organima u Doboju da naprave što širu skupštinsku većinu i uključe sve partije koje to žele. Bez obzira na bojkot koji se desio Srebrenici, smatramo da se političkim predstavnicima Bošnjaka koji to žele, a imaju legitimitet na ovim izborima, ponudi popuna struktura lokalne vlasti iz prošlosti koja je uvažavala pozicioniranje predstavnika tog naroda - rekao je Dodik.

SNSD traži odgovornost i smjene članova CIK-a za štetu nanaesenu u izbornom procesu. Smatra da takve i slične probleme treba da riješi novi zakon. Dodik podsjeća da je Republika Srpska formirala ekipu stručnjaka za reformu izbornog procesa. Čeka se dogovor Federacije BiH u vezi sa izborom članova Predsjedništva.
 
- Smatramo da članovi CIK-a treba da budu smijenjeni, podnesu ostavke i daju šansu da se u legitimnom procesu izabere nova CIK koja će biti odgovorna za sprovođenje izbora koji će biti veoma delikatni - naveo je Dodik.
Dodik poručuje da je Republika Srpska za uvođenje određenih metodologija da se izbjegnu spekulacije na izbornim mjestima,ali nije za digitalni proces glasanja. Kaže, Srpska ne bježi ni od promjena Ustava BiH , koji je dogovor dva entiteta. Ako se krene u to, smatra, treba preispitati sve neustavne odluke visokih predstavnika i OHR-a.
 
- Mi smo da se uvede ta metodologija, ali ne i za digitalni proces glasanja koji se kao spekulativan pokazao i u SAD, iako one važe za zemlju sa najvećom demokratijom u svijetu - rekao je Dodik.

U ime Republike Srpske Dodik je zahvalio sudiji banjalučkog Okružnog suda Milanu Blagojeviću za hrabrost, jer je odbio primjenu Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom, koji je nametnuo visoki predstavnik. Takođe je potvrdio da će mu kao članu Predsjedništva , savjetnik za pravosuđe biti bivši predsjednik VSTS-a Milan Tegeltija. Izvršni komitet SNSD-a zaključio je da je bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj dobra, ali žele da bude podignuta na viši nivo. Dodik pozdravlja borbu protiv kriminala i korupcije. Lopovima i spekulantima nazvao je sve one koji se radi sticanja određenih ličnih privilegija pozivaju na njegovo ime. Najavio je da će se forum SNSD-a za vikend imati sastanak sa poljoprivrednicima.
 
(RTRS)