Incko i Van der Belen o situaciji u BiH :: Semberija INFO ::

 

Incko i Van der Belen o situaciji u BiH


Фото - Твитер

Visoki predstavnik Valentin Incko danas se u Beču sastao sa predsjednikom Austrije Aleksanderom Van der Belenom. Visoki predstavnik je informirao austrijskog predsjednika o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i izazovima u vezi sa provedbom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Organi vlasti u BiH trebaju uložiti potrebne napore da se ubrza tempo prijeko potrebnih reformi. Izabrani zvaničnici i vlade se trebaju usredsrediti na politiku okrenutu prema budućnosti i na pitanja koja su važna za budućnost zemlje, kao što su evropske integracije, ekonomski rast, jačanje vladavine prava i borba protiv korupcije”, izjavio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je izrazio zahvalnost predsjedniku Van der Belenu za stalnu podršku koju Austrija pruža Bosni i Hercegovini, kao i za podršku naporima međunarodne zajednice da se osigura provedba kako civilnih tako i vojnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Trenutno Austrija ima osmog zapovjednika misije EUFOR-a, generalmajora Aleksandera Placera i vodeća je država po broju vojnika angažiranih u mirovnoj misiji u BiH.

BHRT