PATRIJARH KIRIL: SRPSKA I RUSKA CRKVA I JEDNOVJERNI NARODI UVIJEK ĆE SE PODRŽAVATI :: Semberija INFO ::

 

PATRIJARH KIRIL: SRPSKA I RUSKA CRKVA I JEDNOVJERNI NARODI UVIJEK ĆE SE PODRŽAVATI


Foto: RTRS
Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril čestitao je mitropolitu zagrebačko-ljubljanskim Porfiriju na izboru za patrijarha srpskog, te istakao da ne sumnja da će u ovom teškom vremenu ruska i srpska crkva i jednovjerni narodi, kao i uvijek, podržavati jedna drugu i zajednički se boriti za vjeru.

Ruski patrijarh je novoizabranom srpskom patrijarhu poželio da mu "Gospod podari mnogo snage na predstojećem putu patrijaršijske službe", prenosi Sputnjik.

- U ime arhipastira i pastira, monaštva i mirjana Ruske pravoslavne crkve, kao i u svoje lično ime, srdačno Vam čestitam na izboru na presto arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog - navodi se u čestitki ruskog patrijarha.

On je dodao da je patrijarhu Porfiriju, voljom Duha Svetog i izborom braće-arhipastira, sudbina srpskog pravoslavlja povjerena kao nasljedniku blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja i njegovih nezaboravljenih prethodnika Pavla, Germana, Vikentija, Gavrila, Varnave i Dimitrija, kao i svih nasljednika velikog svetitelja Save Srpskog.

Ruski patrijarh je naveo da su u patrijarhu Porfiriju milioni vjernika dobili duhovnog pastira i učitelja, čije je srce ispunjeno revnošću prema Gospodu i očinskom ljubavlju prema svojim čedima, brinući se o potvrđivanju svete pravoslavne vjere i očuvanju viševijekovnog istorijskog nasljeđa Srpske pravoslavne crkve.

Prema navodima "Sputnjika", patrijarh Porfirije srdačno je zahvalio patrijarhu Kirilu na čestiki i dobrim željama.

Srpskom patrijarhu je čestitao i predsjednik Odjeljenja za spoljne crkvene veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilario
 
(SRNA)