ODOBRENA PRVA FAZA PROIZVODNjE RUSKE VAKCINE U TORLAKU :: Semberija INFO ::

 

ODOBRENA PRVA FAZA PROIZVODNjE RUSKE VAKCINE U TORLAKU


Foto: sputniknews.com
Delegacija ruskih stručnjaka odobrila je da na institutu "Torlak" počne prva faza proizvodnje ruske vakcine protiv virusa korona "Sputnjik", izjavio je danas ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Srbije Nenad Popović.
Popović je dodao da bi proizvodnja mogla da počne za dva ili tri mjeseca.

Popović je rekao za Tanjug da je delegacija u kojoj su predstavnici Ministarstva industrije, Fonda direktnih investicija i ruske Agencije za lijekove zadovoljna onim što je vidjela u "Torlaku".

- Prva faza je preliminarno odobrena i ta mogućnost postoji za dva ili tri mjeseca, sa malim izmjenama. Pismeni izvještaj ćemo dobiti za nekoliko dana - rekao je Popović koji je sa timom ruskih stručnjaka obišao laboratoriju "Torlak".

On je rekao da prva faze proizvodnje podrazumijeva transport supstance iz Rusije, punjenje u ampule na "Torlaku" i pakovanje i distribuciju vakcine po Srbiji i u regionu.

Popović je kazao da će u narednih 10 ili 15 dana u Srbiju doći druga grupa stručnjaka iz Rusije koji će utvrditi mogućnosti za drugu fazu proizvodnje, odnosno puni ciklus proizvodnje na "Torlaku".

- Što se tiče druge faze, potrebno je još nekoliko posjeta kako bismo imali punu tehničku informaciju šta je sve potrebno, ali po preliminarnim informacijama i zaključcima ruske ekipe, i ta faza je veoma moguća - rekao je Popović.

Direktorka Instituta "Torlak" Vera Stoiljković kaže da ta ustanova posjeduje tehničko- tehnološke uslove za proizvodnju vakcine "Sputnjik", te da su ruski stručnjaci imali mogućnosti da se u to i uvjere.

Navodi i da taj institut posjeduje tehnologiju koja je neophodna za proizvodnju različitih vrsta vakcina, kao što su bakterijske ili virusne vakcine, kao i za dio njihovog punjenja, odnosno za finalizaciju.

- Posjedujemo linije za punjenje koje imaju mogućnost za punjenje u različite vrste kontejnera, a svaka tehnologija može da se prilagodi na odgovarajući način i za odgovarajuće potrebe - navela je Stoiljkovićeva.

Ona je poručila da je dobro što građani imaju mogućnost da se vakcinišu birajući vakcinu, ističući da su zadovoljni odzivom građana na imunizaciju.

- Nadamo se da ćemo ubrzo moći da napravimo vakcinu koja je zajednički proizvod Rusije i Srbije - istakla je Stoiljkovićeva.
 
(TANjUG)