VODE SRPSKE: TRENUTNO NE POSTOJI OPASNOST OD VEĆEG IZLIVANjA RIJEKE DRINE :: Semberija INFO ::

 

VODE SRPSKE: TRENUTNO NE POSTOJI OPASNOST OD VEĆEG IZLIVANjA RIJEKE DRINE


Na osnovu raspoloživih prognoznih modela i izvještaja stručnih službi JU "Vode Srpske" Bijeljina, dostavljamo vam najnovije informacije o vodostajima na području Republike Srpske, na dan 10. februara 2021. godine:

- Prema raspoloživim prognoznim modelima, i dalje postoji mogućnost bujičnih poplava na području Hercegovine, posebno na području Kalinovika, te mogućnost izlivanja rijeke Drine i njenih pritoka (Lim).

- Vodostaj rijeke Drine na mjernoj stanici Radalj 9. februara je dostigao kotu redovne odbrane od poplava. Vodostaj je trenutno u opadanju ali se zbog najavljenih novih padavina narednih dana može očekivati novi porast vodostaja rijeke Drine. U noći između 9. i 10. februara na nekoliko lokacija na području Semberije došlo je do izlivanja rijeke Drine iz minor korita, ali se voda kroz starače vraća u korito, i trenutno ne postoji opasnost od većeg izlivanja rijeke Drine na poljoprivredne površine.

- Rijeka Sava je u porastu, ali se ne očekuje da će tokom današnjeg dana dostići kotu redovne odbrane od poplava, izuzev na mjernoj stanici Jasenovac.

- Rijeka Bosna trenutno je u opadanju ali se, usljed novih padavina, očekuje novi porast vodostaja rijeke Bosne sa vrhom poplavnog talasa koji bi mogao da bude dostignut u petak, 12. februara.

- Vodostaj rijeke Une je u blagom porastu ali se ne očekuje značajnije povećanje vodostaja.

- Vodostaj rijeke Sane je u blagom opadanju i ne očekuje se porast vodostaja u naredna tri dana.

- Prema raspoloživim prognoznim modelima, na rijeci Vrbas ne predviđa se značajniji porast vodostaja.

Stručne službe JU "Vode Srpske" redovno prate stanje vodostaja na vodotocima na području Republike Srpske, i djeluju u skladu sa svojim nadležnostima prema Operativnom planu odbrane od poplava.