Počelo suđenje Donaldu Trampu, očekuje se višesatna rasprava i donošenje odluke :: Semberija INFO ::

 

Počelo suđenje Donaldu Trampu, očekuje se višesatna rasprava i donošenje odluke


VAŠINGTON - Drugo suđenje Donaldu TrAmpu je počelo danas u Senatu SAD-a. U toku je četvorosatna rasprava o ustavnosti postupka, nakon čega će biti potrebna većina da bi postupak bio potvrđen.

Predsjedavajuća doma Nensi Pelosi je imenovala devet demokrata koji bi u suđenju trebalo da preuzmu ulogu tužioca, a vodeći čovjek u današnjem postupku će biti kongresmen Džejmi Raskin iz Marilenda koji je stručnjak za ustavno pravo.

U prva četiri sata rasprave devet tužilaca, odnosno senatora će raspravljati o ustavnosti postupka, a zatim će svi glasati o nastavku procesa ili prekidu.

Nakon što njih devet završe raspravu u ovom slučaju, odbrana Donalda Trampa će imati priliku da iznese svoje dokaze i stavove. Uslijediće pitanja senatora.

Ukoliko rukovodioci postupka zatraže svjedoke, biće pokrenuta dvosatna rasprava o tome, zatim i glasanje o svjedocima.

I na kraju četiri sata će biti iskorištena za iznošenje završnih riječi obe strane nakon čega suđenje ulazi u svoju završnicu, odnosno glasa se o osudi ili oslobađajućoj presudi.

Lider većine u Senatu demokrata Čak Šumer je rekao da ova institucija danas ima "svečanu odgovornost" raspravljajući o najvećoj krivici za koju je ikada ijedan predsjednik ove države optužen. On je republikanske kolege pozvao da dobro obrate pažnju stvarne dokaze.

Donald Tramp je optužen za izazivanje nereda na Kapitolu prilikom čega je smrtno stradalo pet osoba, a ugroženi su životi mnogih zvaničnika. Današnje suđenje se održava pod pojačanim osiguranjem unutar Kapitola što govori da zvaničnici još uvijek vjeruju da postoji prijetnja od nereda.

Agencije / Glas Srpske