ZAJEDNO ZA BOLjI INTERNET: Međunarodni dan sigurnog interneta, 9. februar 2021. :: Semberija INFO ::

 

ZAJEDNO ZA BOLjI INTERNET: Međunarodni dan sigurnog interneta, 9. februar 2021.


Dan sigurnog interneta je međunarodni dan koji se na inicijativu Evropske komisije obilježava dugi niz godina drugog dana druge sedmice drugog mjeseca, a koji se ove godine obilježava 9. februara pod sloganom „Zajedno za bolji internet“. 

Za Ombudsmana za djecu ovo je jedinstvena prilika da pozove djecu i mlade, njihove roditelje, ali i sve subjekte u oblasti zaštite djece i mladih, a naročito u oblasti obrazovanja, informacionih i komunikacionih tehnologija i medija da promovišu sigurno korištenje interneta i IKT sredstava i tehnologija.

Savremena sredstva komunikacije i internet kao medij imaju brojne pozitivne, ali i negativne strane. Djeca i mladi uz njih mogu učiti, pronalaziti kvalitetne informacije za svoje školske i vanškolske aktivnosti, komunicirati i razmjenjivati iskustva, mišljenja i informacije s vršnjacima, čitati knjige, informisati se o događajima, itd. Korištenje interneta omogućava aktivno, kreativno i samostalno učenje.

Međutim, ne smijemo zaboraviti i na sve moguće negativne strane i skrivene opasnosti. Nekvalitetne i neprovjerene informacije, informacije i virtuelni događaji koji bi mogli potencijalno negativno uticati na dječiji razvoj, neprimjereni i za djecu neprihvatljivi audio i vizuelni sadržaji (nasilni i pornografski sadržaji), sve češće po život i zdravlje djeteta opasne igre „izazova” na društvenim mrežama i raznim veb platformama, govor mržnje, ugrožavanje privatnosti djeteta i/?%Bli njegove porodice, … - samo su neke od njih.

Nezaobilazna je činjenica da su savremene IKT tehnologije i sredstva prisutna i potrebna u odrastanju naše djece. Zato je veoma važno da damo uputstva djeci da se u ovom svijetu pravilno i sigurno orjentišu, da prepoznaju i  izbjegnu opasnosti kojima mogu biti izloženi, da zaštite sebe i svoja prava i interese, ali i da maksimalno iskoriste sve moguće prednosti koje im stoje na raspologanju.

Situacija sa korona virusom i preusmjeravanje mnogih životnih aktivnosti na online komunikaciju još više nas uvjerava da je jedina sigurna zaštita djece njihova pravovremena edukacija o prednostima i rizicima savremenih IKT tehnologija i samog interneta. 

Samo djeca koja to znaju i koja imaju dovoljno provjerenih i potpunih informacija o tome, mogu prepoznati situacije koje ih povređuju i ugrožavaju, te pravovremeno i adekvatno reagovati.

Ombudsman za djecu Republike Srpske
Dragica Radović