Savez opština i gradova: Analizirati više kriterijuma za određivanje broja službenika :: Semberija INFO ::

 

Savez opština i gradova: Analizirati više kriterijuma za određivanje broja službenika


BIJELjINA - Predsjedništvo Saveza opština i gradova Republike Srpske smatra da je, osim broja stanovnika, potrebno razmotriti i ostale kriterijume za određivanje broja službenika u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, zbog čega treba obaviti konsultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave i potom na Skupštini Saveza zauzeti konačan stav.

Na sjednici Predsjedništva predstavljena je radna verzija dokumenta "Analiza kriterijuma za određivanje broj službenika u gradskoj, odnosno opštinskoj upravi, sa preporukama za unapređenje".


Iz Saveza opština i gradova saopšteno je danas da je Narodna skupština Republike Srpske prihvatila inicijativu Predsjedništva Saveza i prolongirala primjenu Zakona o lokalnoj samoupravi, koji se odnosi na usklađivanje broja službenika sa brojem stanovnika, do 30. juna 2021. godine.

Nakon što je Ministarstvo uprave i lokalne samouprave polovinom oktobra 2020. pozvalo jedinice lokalne samouprave da daju prijedloge i komentare u vezi sa primjenom Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o službenicima i namještenicima u organima jedinica lokalne samouprave i Zakona o statusu funkcionera u organima jedinica lokalne samouprave, izneseni su stavovi da ih je potrebno izmijeniti i dopuniti, pa će jedinice lokalne samouprave ponovo pozvati da pošalju svoje prijedloge i komentare.

Na sjednici Predsjedništva Savez?B0, koja je održana u petak, 5. februara, predstavljena je i radna verzija dokumenta "Metodologija za određivanje kriterijum?%B za ocjenu stepena razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj", a Predsjedništvo je zaključilo da je potrebno i o ovom dokumentu obaviti konsultacije sa svim jedinicama lokalne samouprave, nakon čega će usaglasiti konačan stav.

Iz Saveza naglašavaju da sve aktivnosti realizuju u partnerstvu sa Ministarstvom uprave i lokalne samouprave.

Na sjednici je usvojeno više inicijativa Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva prosvjete i kulture, Ministarstva privrede i preduzetništva Srpske i grada Trebinja.

Predsjedništvo Saveza dodijelilo je i priznanja za najbolje prakse u okviru projekta "Program lokalne demokratije na zapadnom Balkanu", koji implementira Razvojni program UN u saradnji sa Savezom opština i gradova Republike Srpske.


Priznanja su dobili gradovi Banjaluka, Bijeljina i Trebinje.



Srna / Glas Srpske