Bogosluženje stradalim Srbima 1942. godine u Drakuliću :: Semberija INFO ::

 

Bogosluženje stradalim Srbima 1942. godine u Drakuliću


BANjALUKA - U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u banjalučkom naselju Drakulić počelo je bogosluženje u okviru obilježavanja 79 godina od pokolja više od 2.300 Srba, koje su ubile ustaše u ovom i okolnim selima Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac.

Svetoj liturgiji prisustvuju potomci žrtava ustaškog pokolja, stanovnici Drakulića i okolnih sela, te predstavnici udruženja proisteklih iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

U 12.00 časova kod Spomen-kosturnice u Drakuliću biće služen pomen za ubijene Srbe, dok je za 12.10 časova predviđeno polaganje vijenaca i cvijeća.

Pomenu će prisustvovati predstavnici institucija Republike Srpske, konzula u Generalnom konzulatu ambasade Srbije u Banjaluci, rukovodstva grada Banjaluka, nevladinih organizacija i udruženja od javnog interesa proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata i NOR-a, Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. godina Banjaluka” i 3. pješadijskog /Republika Srpska/ puka.

Predsjednik Skupštine Udruženja potomaka žrtava ustaškog zločina “7. februar 1942. Banjauka” Nebojša Pantić rekao je da obilježavanje ovog istorijskog događaja ima veliki značaj za grad Banjaluku i Republiku Srpsku.

“Mislim da je važno obilježavati ovakve događaje, kako se oni ne bi nikada zaboravili i ponovili”, poručio je Pantić.

Obilježavanje ovog istorijskog događaja organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, poštujući zaključke Republičkog štaba za vanredne situacije koji se odnose na epidemiološku situaciju izazvanu virusom korona.

Ustaše su u rano jutro 7. februara 1942. godine izvršile pokolj nad Srbima u banjalučkim selima Drakulić, Motike, Šargovac i u rudniku Rakovac, a, prema do sada prikupljenim zvaničnim podacima, ubijeno je najmanje 2.300 ljudi, među kojima i 551 dijete.

Pod komandom natporučnika Josipa Mišlova i fra Vjekoslava Filipovića iz takozvanog “Tjelesnog zdruga Ante Pavelića”, ustaše iz Zagreba i Banjaluke ubijale su Srbe bez ijednog ispaljenog metka - sjekirama, noževima i krampovima.

U romanu “Drakulići” pokojnog banjalučkog novinara Jovana Babića, koji je godinama istraživao ovaj zločin, ističe se da pokolj nad srpskim stanovništvom u selima oko Banjaluke 1942. godine predstavlja genocid.

Plan pokolja, prije kojeg su čak potrovani psi u tim selima - da ne bi najavili dolazak ustaša, razradio je stožernik za Hrvatsku krajinu Viktor Gutić zajedno sa fratrom Nikolom Bilogrivićem, dok se po monstruoznosti zločina istakao zloglasni fra Filipović, piše u ovom romanu.

U dokumentima, čak i onim iz ustaških izvora tadašnje Nezavisne Države Hrvatske, navedeno je da je zločin u ovim banjalučkim naseljima bio najveći pokolj učinjen u samo jednom danu.

Prvi spomenik žrtvama ovog pokolja podignut je 1965. godine, a od 1991. godine svake prve nedjelje prije godišnjice stradanja služi se parastos u naselju Drakulić.

Srna / Glas Srpske