Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog afere Ikona :: Semberija INFO ::

 

Dodik saslušan u Tužilaštvu BiH zbog afere Ikona


Фото - Радио Сарајево

Predsjedavajući Predsjedsjedništva Bosne i Hercegovine saslušan je u Tužilaštvu BiH u slučaju afere “Ikona”.

On je jutros stigao u Tužilaštvo na sporedni ulaz u Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Milorad Dodik je u decembru ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu tokom posjete BiH poklonio 300 godina staru ukrajinsku pozlaćenu ikona Svetog Nikole. Kazao je kako jepronađena u Lugansku.

Ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba poručio je da Ukrajina i dalje potražuje ikonu koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Oglasila se i Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini. Navode da od posljednjeg sastanka u decembru koji su imali u Ministarstvu spoljnih poslova BiH nema novih informacija kako je ikona dospjela u BiH.

SNSD-a je ranije kazao kako ikona vrijedi 100-200 eura, da se može kupiti na internetu i da je ikonu Dodiku dala jedna banjalučka porodica.

Tužilaštvo BiH je pokrenulo istragu, a u međuvremenu Rusija je vratila poklon.

Ikona je stigla u kabinet Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH i od tada nije poznato gdje se nalazi.

Pozlaćena ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu tokom posjete Bosni i Hercegovini 14. decembra nosi pečat koji svjedoči o tome da je bila u vlasništvu sovjetske Ukrajine. Sumnja se da je iznijeta iz Luganska, grada na istoku Ukrajine koji se nalazi od 2014. godine pod kontrolom proruskih snaga.

​BHRT