Čubrilović: Narodna skupština Srpske izjasniće se o Inckovom pismu :: Semberija INFO ::

 

Čubrilović: Narodna skupština Srpske izjasniće se o Inckovom pismu


BANjALUKA - Rukovodstvo i šefovi klubova poslanika u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske izjasniće se o pismu visokog predstavnika Valentina Incka u kome se traži vraćanje povelja od određenih pojedinaca, koje im je, 24. oktobra 2016. godine, dodijelio Organizacioni odbor za obilježavanje 25 godina rada Skupštine.

Kabinet predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske zaprimio je danas ovo pismo.

U saopštenju Parlamenta Srpske se ističe da je riječ o poveljama dodijeljenim pojedincima, institucijama i međunardnim organizacijama zaslužnim za rad Narodne skupštine.

- Navedene povelje dodijelio je Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice postojanja i rada Narodne skupštine, kao ad hok tijelo, koje su činili svi dosadašnji predsjednici Skupštine, rukovodstvo njenog devetog saziva i šefovi klubova poslanika tog saziva - navodi se u saopštenju.

Incko u pismo praktično optužuje srpski narod da nosi kolektivnu odgovornost za ratne zločine počinjene tokom proteklog rata u BiH.

Incko u pismu ultimativno daje rok prvom čovjeku republičkog parlamenta da „do kraja aprila ove godine oduzme povelje s odlikovanjima dodijeljene, kako navodi u pismu, „osuđenim ratnim zločincima Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i Momčilu Krajišniku čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje“.

- Tim činom bi se ispravilo poniženje koje je počinjeno prema žrtvama ratnih zločina, njihovim porodicama i svim građanima BiH, ali i uklonila kolektivna odgovornost sa srpskog naroda, a uklanjanjem kolektivne krivnje i eliminisanjem bremena prošlosti, cjelokupan narod bi se rasteretio i mnogo lakše kretao prema plemenitim ciljevima budućnosti, uključujući i pristupanje EU - navodi se u pismu.

Glas Srpske