SIPA UHAPSILA ŠEST SLUŽBENIKA UIO :: Semberija INFO ::

 

SIPA UHAPSILA ŠEST SLUŽBENIKA UIO


Foto: Dnevni avaz
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH uhapsili su jutros šest službenika Uprave za indirektno oporezivanje BiH osumnjičenih za zloupotrebu službenog položaja, odnosno korupciju i "reketiranje" privrednika, potvrđeno je za Glas Srpske.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da pripadnici SIPA sprovode na području Tuzle akciju usmjerenu protiv šest radnika Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osumnjičenih da su primali dar ili drugi oblik koristi kako ne bi otkrili nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH.

Tokom istrage koju vodi Tužilaštvo BiH prikupljeni su dokazi da su osumnjičena lica zaposlena u Grupi za sprečavanje prekršaja i krijumčarenja regionalne kancelarije UIO BiH u Tuzli počinila koruptivna krivična djela tako što su primali dar ili drugi oblik koristi da ne bi preduzeli radnje koje su morali preduzeti radi otkrivanja nezakonitosti prilikom uvoza robe na područje BiH, naveli su iz Tužilaštva BiH.

Glas Srpske je objavio da je slobode lišen šef Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru UIO u Tuzli Boris Filipović, koji je i prvosumnjičeni u ovom slučaju.

Osim njega, prema saznanjima Glasa, uhapšeni su i Milorad Krčar, Elvir Ćosić, Vedad Osmanović, Ladisav Zabo i Benko Galić. Prema nezvaničnim informacijama, svi su službenici Regionalnog centra UIO u Tuzli.

Pretreseni su stambeni objekti, poslovni prostori i vozila na šest lokacija u Tuzli, Bijeljini, Lukavcu, Gradačcu i Lončarima.

Portparol SIPA Luka Miladinović rekao je da je riječ o nastavku aktivnosti u okviru predmeta pod kodnim nazivom "Brend".

(SRNA/Glas Srpske)