Pobuna sveštenika u Njemačkoj, vjernici napuštaju crkvu :: Semberija INFO ::

 

Pobuna sveštenika u Njemačkoj, vjernici napuštaju crkvu


KELN - Kelnski nadbiskup, kardinal Rajner Marija Velki, na meti je oštrih kritika jer oteže sa rasvjetljavanjem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece u svojoj diocezi zbog čega vernici svakodnevno napuštaju crkvu, a bune se i sveštenici, piše Dojče vele.

Kardinal Rajner Marija Velki je na meti kritika sveštenika i vjernika jer oklijeva da se suoči sa slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Sve su duže liste čekanja u gradskoj upravi, gdje građani moraju da zakažu termin kako bi zvanično istupili iz crkve i prestali da plaćaju crkveni porez.

Tako vjerovatno najbogatija katolička dioceza svijeta ostaje sa sve manje vjernika, a mnogi u Velkiju vide krivca.

Već 10 godina slučajevi seksualnog zlostavljanja progone katoličku crkvu u Njemačkoj.

Kardinal Velki je 2018. naložio jednoj minhenskoj kancelariji da izradi iscrpan izvještaj i da ne poštedi nijednog od njegovih sveštenika ako su seksualno zlostavljali djecu.

Ali onda je sam Velki blokirao objavljivanje izveštaja.

Saznalo se da kardinal nije prijavio svog prijatelja, jednog starog sveštenika, sada već pokojnog, iako je znao da se on sumnjiči za seksualno zlostavljanje.

Svoje portparole Velki smjenjuje kao na traci i stalno poručuje da su zloćudni mediji krivi što je njegova nadbiskupija prikazana u lošem svijetlu.

Ove sedmice se pak desilo nešto nečuveno, jedinstveno u istoriji nadbiskupije, kako piše lokalni list Štat ancajger.

Naime, Savjet dioceze, neka vrsta skupštine koja okuplja sveštenike i katolička udruženja, otkazala je podršku kardinalu zbog nerazjašnjenog odnosa prema slučajevima zlostavljanja.

Jednako je senzacionalno što su, samo nekoliko sati prije te skupštine, dvije grupe sveštenika poslale otvorena pisma kardinalu.

Više od 50 duhovnika kritikuje neuspjelo razjašnjenje slučajeva zlostavljanja što dovodi do atmosfere nepovjerenja.

To potvrđuje činjenica da sve više ljudi napušta Katoličku crkvu.

Neobično je što se i drugi njemački biskupi ne uzdržavaju od kritika zbog dešavanja u Kelnu.

Do sada su se držali one da je svako gazda u svom dvorištu i da se ne petljaju u tuđe biskupije, ali sada se osjeća bojazan da bi kelnski požar mogao da se proširi po cijeloj Njemačkoj, zaključuje Dojče vele.

Tanjug / Nezavisne