MASK NUDI 100 MILIONA DOLARA NAGRADE :: Semberija INFO ::

 

MASK NUDI 100 MILIONA DOLARA NAGRADE


Šef Tesla Motorsa, preduzetnik Ilon Mask je u četvrtak, 21. januara, na tviteru obećao 100 miliona dolara nagrade za razvoj najbolje tehnologije hvatanja emisije ugljen dioksida.

Hvatanje emisija koje zagrijavaju planetu postaje kritični dio mnogih planova u borbi protiv klimatskih promjena, ali do danas je postignut vrlo mali napredak u tehnologiji, s naporima usmjerenim na smanjenje emisija, a ne na uklanjanje ugljenika iz vazduha.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) poručila je krajem prošle godine da je potreban nagli porast u primjeni tehnologije za hvatanje ugljenika ako zemlje žele postići ciljeve neto emisije gasova na nulu.

“Doniram 100 miliona dolara nagrade za najbolju tehnologiju za hvatanje ugljenika”, napisao je Mask na tviteru, a zatim je  obećao više detalja iduće sedmice.

Suosnivač kompanije Pej Pal, koju je prodao, Mask danas vodi neke od najfuturističkijih kompanija na svijetu. Osim Tesle, na čelu je kompanija Spejs X i Neuralink, startapa koji se bavi povezivanjem mozga s računarima.

Američki predsjednik Džo Bajden obećao je da će ubrzati razvoj tehnologije hvatanja ugljenika kao dio svog opsežnog plana za borbu protiv klimatskih promjena.

Semberija info