DODATNE MJERE NA SPOLjNIM GRANICAMA EU :: Semberija INFO ::

 

DODATNE MJERE NA SPOLjNIM GRANICAMA EU


Lideri EU zaključili su na sastanku posvećenom pandemiji kovida-19 da unutrašnje i spoljne granice EU moraju ostati otvorene, ali uz primjenu strogih mjera restrikcije neesencijalnih putovanja.

- Ubjeđeni smo da moramo da ostavimo otvorene granice, ali istovremeno razmatramo i restrikcije za neesencijalna putovanja - poručio je predsjednik Evropskog savjeta Šarl Mišel.

I predsjednica Evropske komisija Ursula fon der Lajen, nakon sastanka lidera, poručuje da je neophodno održati funkcionalnost jedinstvenog evropskog tržišta kroz nesmetrani protok robe i radnika.

EU lideri su naglasili ozbiljnost trenutne epidemiološke situacije u Evropi, s obzirom na pojavu novih sojeva virusa, i pozvali na obilježavanje tzv. "tamno crvenih" zona na epidemiloškoj mapi Evrope koje bi označile mjesta gdje je pojačana cirkulacija virusa.

Zaključeno je da će se i na spoljnim granicama EU uvesti dodatne mjere u cilju zaustavljnja širenja virusa kojim će se i od putnika iz trećih zemlja, kojima je do sada bila potrebna samo potvrda o važenju boravka u EU, od sada zahtijevati i testiranje prije puta.

(TANjUG)