Bajden potpisao 17 uredbi: SAD se vraća u SZO, ukinuta zabrana putovanja iz muslimanskih zemalja :: Semberija INFO ::

 

Bajden potpisao 17 uredbi: SAD se vraća u SZO, ukinuta zabrana putovanja iz muslimanskih zemalja


VAŠINGTON - Prvog dana mandata američki predsjednik Džo Bajden potpisao je 17 uredbi kojima su ukinute neke od odluka njegovog prethodnika Donalda Trampa.

Bajden je po ulasku u Ovalnu kancelariju u Bijeloj kući, gdje je stigao nakon završetka ceremonije inauguracije, potpisao prve uredbe kojima je napravio preokret u pojedinim oblastima o kojima se često raspravljalo tokom Trampovog mandata.

Bajden je prvo potpisao odluku kojom se zahtijeva nošenje maski u javnim zgradama i kampusima zbog Kovida-19.

Bajden, koji je borbu protiv klimatskih promjena stavio kao jedan od svojih prioriteta u predizbornoj kampanji, potpisao je predsjedničku uredbu o ponovnom učešću SAD u Pariškom klimatskom sporazumu, iz kojeg se povukao Tramp, koji je negirao globalno zagrijavanje.

Takođe je potpisao uredbu o povratku njegove zemlje u Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO), iz koje je Trump izašao nakon izbijanja pandemije virusa korona.

Bajden je, takođe, ukinuo zabranu putovanja iz nekih muslimanskih zemalja, što je Tramp uveo uredbom koju je potpisao svega sedam dana nakon preuzimanja mandata.

Potpisao je i uredbu o ukidanju sredstava sa zid izgrađen na meksičkoj granici i uredbu o otkazivanju projekta naftovoda Keystone XL. Riječ je o naftovodu kojim je planirano da sirova nafta iz Kanade bude dostavljana do rafinerija u Teksasu.

Nakon potpisivanja uredbi, Biden je rekao novinarima u da mu je Donald Tramp ostavio "vrlo velikodušno" pismo, ali ne želi podijeliti sadržaj pisma.

Anadolija / Glas Srpske