U 2020. REKORDNE GLOBALNE TEMPERATURE :: Semberija INFO ::

 

U 2020. REKORDNE GLOBALNE TEMPERATURE


Prošla godina je, uz 2016. bila najtoplija od početka mjerenja, prema podacima koje je objedinila i objavila Svjetska meteorološka organizacija.

U izvještaj Svjetske meteorološke organizacije uključeni su, između ostalih, podaci američke Nacionalne agencije za istraživanje okeana i atmosfere i britanske meteorološke službe, koje su rangirale 2020. za drugu najtopliju godinu u istoriji.

Prema podacima NASA-e, 2020. je, uz 2016, rekordno najtoplija godina.
Ova vijest je “još jedan snažan podsjetnik na nemilosrdan tempo klimatskih promjena, koje uništavaju živote i životne uslove širom naše planete”, rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.
“Pomirenje s prirodom je definitivno zadatak 21. vijeka“, istakao je on.

Svjetska meteorološka organizacija je navela da su razlike u prosječnoj globalnoj temperaturi između tri najtoplije godine (2016, 2019. i 2020.) bile neznatne.

Prosječna globalna temperatura u 2020. godini iznosila je 14,9 stepeni Celzijusa, odnosno 1,2 stepena više nego u predindustrijskom periodu.

Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015. godine globalno zatopljenje nastoji se ograničiti na 1,5 stepeni.
Svi podaci koje je objedinila Svjetska meteorološka organizacija pokazuju da je protekla decenija bila najtoplija u istoriji.