Cvijanović: Ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo :: Semberija INFO ::

 

Cvijanović: Ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo


BANjALUKA - Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na svečanoj akademiji povodom 9. januara - Dana Republike, da se za Srpsku, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno.

"Danas proslavljamo 29. rođendan naše Republike. I mada smo svaki dan ponosni na ono što imamo, 9. januar je uvijek poseban praznik jer je to dan koji nas okuplja i spaja na poseban način. Tako je i danas, iako ove godine Dan Republike obilježavamo u uslovima pandemije, uz epidemiološke mjere i na ponešto drugačiji način", rekla je Cvijanović, prenosi RTRS.

Ona je dodala da to, ipak, ne umanjuje značaj ovog dana, a radost s kojom se ovaj praznik obilježava širom Republike Srpske najbolje govori koliko je on ukorijenjen u narodu i koliko je uzaludan trud onih koji ga osporavaju.

"Zbog toga i ove godine, od Hercegovine do Krajine, od Drine do Une, sa visoko podignutim zastavama, ponosno slavimo mir i slobodu u kojoj živimo, kao i naše pravo da budemo svoji na svome", poručila je predsjednica.

Ona je istakla da tu slobodu i pravo Srpskoj niko nije poklonio i da "mi odlično znamo da zahvalnost za slobodu koju uživamo ne dugujemo nekim stranim vojskama ili državama, već svojim očevima, sinovima, braći, sunarodnicima i sugrađanima koji su željeli da generacijama koje dolaze ostave mir i život na sopstvenom ognjištu".

Cvijanović je poručila da smo svi dužni da cijenimo tu žrtvu, da poštujemo stradale, da vodimo računa o njihovim porodicama i pamtimo sve one koji su bili na visini zadatka onda kada je bilo najteže.

"Zbog njih, ali i zbog onih koji će tek doći, naša obaveza je da čuvamo Republiku Srpsku, da je gradimo i da je budućim generacijama predamo još razvijeniju i stabilniju nego što je danas", istakla je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da se, 29 godina nakon osnivanja, sa ponosom može reći da je Republika Srpska moderna, demokratska, politički i instituticionalno stabilna zajednica u kojoj svi žive slobodno bez obzira na vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Ona je podsjetila da se Republika Srpska, kao i cijeli svijet, proteklih deset mjeseci bori sa opasnim neprijateljem i rješava izazove i probleme koje je prouzrokovala pandemija.

Navela je da su donesene odgovarajuće mjere kako bi se spriječilo nekontrolisao širenje virusa korona, osposobljen zdravstveni sektor da bi uspješnije zbrinjavao i liječio oboljele, intervenisano u privredu da bi se zaštitila radna mjesta, te da je očuvana stabilnost budžeta i da su redovno izvršavane finansijske obaveze, ne smanjujući ni lična primanja, ni subvencije i podsticaje, niti socijalna davanja.

Predsjednica je naglasila da je, u ovako teškim vremenima, to bio ozbiljan poduhvat i za mnogo veće i snažnije nego što je Republika Srpska.

"Iako znamo da ovo nije ni prvi, ni posljednji izazov s kojim se susrećemo, ne smijemo gubiti iz vida da ova pandemija i dalje svakodnevno odnosi ljudske živote i da ozbiljno ugrožava, ne samo zdravstveni sistem i ekonomiju, već i način života na koji smo navikli", rekla je ona i dodala da je krajnje važno da u narednom periodu očuvamo disciplinu i odgovornost, kako bismo što lakše izašli na kraj sa ovom krizom.

Cvijanović je posebnu zahvalnost iskazala zdravstvenim radnicima, koji ulažu nadljudske napore kako bi sačuvali svaki ljudski život i koji se od početka ove pandemije nalaze na prvoj liniji fronta.

Predsjednica se, u obraćanju povodom Dana Republike, dotakla i 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma koja je obilježena protekle godine, navodeći da je sporazum zaustavio tragične ratne sukobe, ali i definisao ustavnopravni poredak i unutaršnje uređenje BiH.

"O sporazumu, njegovim ostvarenim dostignućima, ali i propuštenim šansama i dalje mislimo različito u okviru BiH i izvan nje. Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve nephodne elemente državnosti - teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica. Zauzvrat, dobili smo mir i međunarodnu verifikaciju Republike Srpske kao ravnopravnog entiteta u okviru BiH sa visokim stepenom autonomije. Ono što očekujemo i za šta se zalažemo jeste da se ova pravna, politička i istorijska činjenica u potpunosti poštuje i uvažava", istakla je Cvijanović.

Ona je rekla da je ova godišnjica još jednom pokazala da ni 25 godina nakon uspostavljanja mira mnogi unutar i izvan BiH nisu odustali od netrpeljivosti ili unitarizacije.

"Umjesto poruka mira i suživota, dobili smo poruke mržnje prema Republici Srpskoj, koje su dodatno zatrovale ionako kontaminiranu situaciju u BiH, ali i ojačale našu želju da čuvamo Republiku Srpsku. Suočeni smo sa brojnim apsurdima u BiH, pa tako oni koji se zalažu za dosljedno poštovanje Dejtonskog sporazuma redovno bivaju optuženi za antidejtonsko djelovanje. O vladavini prava najglasnije govore oni kojima Ustav BiH predstavlja mrtvo slovo na papiru, a o suživotu i toleranciji oni koji satanizuju svakoga ko se ne uklapa u njihove političke ambicije i ciljeve", rekla je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je poručila da Srpska, bez obzira na destimulativno okruženje, ima svoj put koji se zove stabilna, jaka i razvijena Republika.

"Zagledani smo u budućnost u kojoj ćemo jedni drugima u BiH i u našoj regiji biti partneri, a ne protivnici, i u kojoj će saradnja i međusobno razumijevanje zamijeniti svađe i konflikte. Ali, to ne zavisi samo od nas", navela je ona.

Predsjednica Srpske je istakla da je ponosna na saradnju sa Srbijom koja je svakim danom sve jača, konkretnija i sadržajnija.

"Prirodno je što za naše ljude ta veza predstavlja sigurnost, garanciju opstanka i očuvanja identiteta. Osim toga, ona je prioritetno važna i za naš dalji privredni razvoj", rekla je ona.

Cvijanović je navela i da je Srpska otvorena za za saradnju i sa svim drugim zemljama u regionu i šire.

"Želimo da revitalizujemo i naše odnose sa Crnom Gorom, sa kojom dijelimo ne samo granicu, već i snažne istorijske, kulturne, duhovne, pa i lične i porodične veze. Bolje razumijevanje, bolja privredna saradnja i infrastrukturna povezanost sa susjednom Hrvatskom i ostalim zemljama Evropske unije je takođe u interesu i Republike Srpske i BiH", rekla je ona.

Predsjednica je naglasila da je Republika Srpska opredijeljena i za aktivno učešće u procesu evropskih integracija, u okviru kojeg će zadržati svoje nadležnosti i ustavnu poziciju, a istovremeno provoditi sve reforme koje su važne za ukupni razvoj, poštujući pravila koordinacije.

"Naši prioriteti su i dalje jačanje strateške saradnje i prijateljskih veza sa Ruskom Federacijom, unapređenje tradicionalno dobrih odnosa sa Kinom, bolje razumijevanje i saradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i svim drugim partnerima kako na istoku, tako i na zapadu, koji poštuju ustavnu poziciju Republike Srpske i žele graditi partnerske odnose", istakla je Cvijanović.

Predsjednica je izrazila uvjerenje da će godina koja je pred, uprkos svim izazovima i teškoćama, biti uspješna.

"Tačno je da nijedna faza na našem razvojnom putu nije bila laka i jednostavna, ali je tačno i to da smo uvijek uspijevali da savladamo poteškoće - i političke i ekonomske prirode. Nismo uvijek napredovali željenom dinamikom, ali smo se uvijek kretali, nikada nismo stajali i na to sam ponosna", rekla je Cvijanović.

Ona je rekla i da je ponosna na čvrstu, neraskidivu vezu institucija i građana koji dobro razumiju da je Republika Srpska jedina garancija za razvoj, prosperitet, ali i opstanak na ovom području.

Cvijanović je istakla da, kao što je važno da građani vjeruju institucijama, jednako je značajno da institucije i njihovi predstavnici nikada ne izgube kontakt sa svojim građanima i da u svakom trenutku mogu prepoznati njihove potrebe.

"Iako smo dosta toga postigli, još je mnogo posla pred nama. Paralelno sa saniranjem negativnih efekata pandemije i očuvanja zdravstvenog sektora, ne smijemo odustati od naših infrastrukturnih i razvojnih projekata. Moramo nastaviti da pružamo podršku našoj privredi, vodeći računa o radnicima koji su zbog smanjene privredne aktivnosti usljed pandemije ostali bez posla", rekla je ona.

Predsjednica Srpske je naglasila da briga o ugroženim kategorijama ostaje jedan od prioriteta institucija, kao i provođenje nacionalnog programa demografske obnove, briga o porodici i dalje jačanje institucionalnih veza sa dijasporom.

"Kao što to nismo nikada činili, tako ni sada nećemo zatvarati oči pred izazovima, već ćemo, zajedno sa našim socijalnim partnerima, aktivno raditi na njihovom prevazilaženju. Vjerujem u Republiku Srpsku, u slobodarsku ideju koja se nalazi u njenim temeljima, u njenu snagu koja proizilazi iz naše čvrste volje i ljubavi koju za nju gajimo, kao što vjerujem i u njenu mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost", poručila je predsjednica Srpske.

Predsjednica je na kraju obraćanja čestitala građanima Dan Republike, sa željom da svaki naredni 9. januar Republika Srpska dočeka bolja, uspješnija i razvijenija.

Nezavisne novine