Madrid se suočava s najobilnijim snježnim padavinama zadnjih decenija :: Semberija INFO ::

 

Madrid se suočava s najobilnijim snježnim padavinama zadnjih decenija


MADRID - Španska prijestonica Madrid i veći dio susjedne regije Kastilja-La Manša u stanju je povišene pripravnosti u petak zbog, kako meteorolozi najavljuju, najobilnijih snježnih padavina u decenijama koje donosi oluja Filomena.

Takva dešavanja rijetkost su u regiji i mogla bi dovesti do prekida u svakodnevnom životu i mobilnosti u vrijeme kada se ljudi vraćaju domovima nakon božićnih i novogodišnjih praznika. Ove je godine, ipak, manje saobraćaja nego obično zbog restrikcija uvedenih radi suzbijanja pandemije korona virusa.

Nakon što je obilni snijeg počeo padati, vlasti su saopštile da će veliki  parkovi u Madridu, uključujući i slavni Retiro u blizini muzeja Prado, biti zatvoreni od petka popodne kao mjera predostrožnosti.

Sa 20 centimetara snijega prognoziranih u narednih 24 sata i temeraturama za koje se očekuje da će se kretati oko nula stepeni Celzijusa tokom većeg dijela dana, južno od regije Madrida, uključujući i prijestonicu, regija je u stanju najviše pripravnosti, prvi put otkako je sistem uzbunjivanja stvoren u 2007.

Ruben del Kampo, portparol državnog meteorološkog zavoda, izjavio je da se Madrid vjerovatno suočava s najobilnijim snijegom u 21. vijeku.

Oluja Filomena kreće se kroz Španiju nakon što je zahvatila Kanarska  ostrva sa snažnim vjetrovima i kišom.

Na Velikim Kanarima, trajekt s 59 putnika i 17 članova posade u četvrtak naveče je usidren nakon što su snažni vjetrovi zahvatili luku Agaete u koju je ulazio.

U petak je obalna straža usidrila trajekt u luci, s nepovrijeđenim putnicima i posadom koji su još ostali u plovilu, prenosi Reuters.

​Fena / Nezavisne