Organizatori spremni za Olimpijske igre uprkos vanrednom stanju :: Semberija INFO ::

 

Organizatori spremni za Olimpijske igre uprkos vanrednom stanju


Organizatori OI u Tokiju saopštili su da će biti spremni da organizuju to takmičenje, uprkos tome što je proglašeno vanredno stanje u prestonici Japana.

Zbog pandemije korona virusa Olimpijske igre u Tokiju, koje je trebalo da budu održane prošlog ljeta, pomjerene su za godinu dana i počeće 23. jula. Paraolimpijske igre počeće 24. avgusta.

Objavljujući odluku o uvodjenju vanrednog stanja, premijer Japana Jošihide Suga rekao je da postoji "osjećaj krize".

"Odluka o vanrednom stanju nudi priliku organizatorima da planiraju bezbjedne Olimpijske igre ovog ljega. U skladu sa tim nastavićemo sa neophodnim pripremama", navodi se u saopštenju organizatora, prenio je Bi-Bi-Si (BBC).

Tokio je u četvrtak prijavio novih 2.447 slučajeva zaraze, što je skok za 50 odsto u odnosu na dan ranije.

Troškovi organizacije uvećani su za 2,8 milijarde dolara zbog mjera prevencije širenja korona virusa.

U anketi koju je prošlog mjeseca obavila japanska nacionalna televizija NHK od 1.200 ispitanika 63 odsto smatra da bi Igre trebalo ponovo odložiti ili otkazati.

"Međunarodni olimpijski komitet ima puno povjerenje u japanske vlasti i mjere koje se preduzimaju. Zajedno sa našim japanskim partnerima, nastavljamo potpunu posvećenost bezbjednim Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama ovog ljeta", saopštio je MOK.

Na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama očekuje se učešće oko 15.000 sportista, uz desetine hiljada zvaničnika, trenera, sudija, sponzora, medija i emitera.

U Japanu je do sada od posljedica korona virusa umrlo oko 3.500 ljudi.

​Tanjug / Glas Srpske