Višković: Vlada će materijalno pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici :: Semberija INFO ::

 

Višković: Vlada će materijalno pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici


BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković najavio da će Vlada Srpske na današnjoj sjednici donijeti odluku da materijalno pomogne opštinama Kozarska Dubica i Kostajnica koje su pretrpjele štetu u današnjem zemljotresu, te ocijenio da su republičke institucije u prvoj reakciji nakon prirodne nepogode adekvadno odgovorile.

“Nemamo ljudske žrtve i zato možemo biti zadovoljni. Ljudske živote ne možemo nadknaditi, a materijalnu štetu možemo”, rekao je za ATV Višković koji je juče sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanović posjetio ove dvije opštine koje su najpogođenije današnjim zemljotresom.


On je potvrdio da će stručnjaci iz Republičke direkcije za obnovu i izgradnju obići neke objekte, poput srednje škole ili zgrade opštine u Kostajnici i procijeniti da li su bezbijedni za dalju upotrebu i šta treba uraditi radi sanacije.

Višković je napomenuo da je nakon zemljotresa odlučeno da se danas završi prvo polugodište u ovoj školskoj godini u Republici Srpskoj, jer se nije htjelo rizikovati.

“Djeca su faktički od danas na zimskom raspustu, pa ćemo iskoristiti to vrijeme za sanaciju, posebno školskih objekata”, rekao je Višković.

On je naglasio da će Vlada materijalno pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici, da se stanovnicima tih lokalnih zajednica sanira šteta nastala u zemljotresu.

“U ovom momentu prioritet će biti građani i objekti za stanovanje, nalazimo se na kraju mjeseca gdje očekujemo i snježne padavine i sve nepogode i moramo učiniti sve da štetu na objektima stanonovanja saniramo”, naveo je on.

Višković naglašava da u Kostajnici ima određeni broj građana koji se plaše da se vrate u svoje domove zbog mogućnosti novih podrhtavanja tla, jer su geografski najbliži epicentru zemljotresa koji je bio u Petrinji u Hrvatskoj.

“Određeni broj građana čiji su objekti oštećeni smješten je u objekat koji je tokom pandemije virusa korona namijenjen kao prihvatni centar, a neki će prespavati kod rodbine i prijatelja. Razgovarao sam sa načečnikom Kostajnice Nikolom Janjetovićem da oni kojima je pričinjena šteta, na trošak Vlade Srpske iznajme stanove za život dok njihovi objekti ne budu dovedeni u stanje upotrebe”, rekao je Višković.

Višković smatra da su republičke institucije adekvatno odgovorile u svim nedaćama od poplava, velikih snježnih padavina, zemljotresa, nevremena, virusa korona...

“Učinili smo dosta da naše institucije, prije svih Civilna zaštita i Ministarstvo unutrašnjih poslova, vatrogasne jedinice i sve druge koje bi trebalo priskoče u pomoć, ostale smo doveli u nivo da mogu u svakom trenutku da na adekvatan način odgovore na svaku od katastrofa”, rekao je on.

Višković ističe da institucije Srpske imaju i po zakonu i svojim aktima razrađene planove.

“Zemljotres je registrovan u 12.20 časova, a već u 12.30 časova smo imali saopštenja kako da se građani ponašanju, da se smanji panika jer se tada mogu desiti i neke neželjene stvari. Adekvatno smo odgovorili i građani su imali zahvaljujući medijima sve informacije i znali su kako treba da se ponašaju i odgovore”, rekao je on.

Višković je poručio da svi treba da budu optimisti, da će ova teška godina ubrzo proći i da se treba okrenuti budućosti.

​Srna / Glas Srpske