Cvijanović: Institucije Srpske će pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici :: Semberija INFO ::

 

Cvijanović: Institucije Srpske će pomoći Kozarskoj Dubici i Kostajnici


KOSTAJNICA - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Kozarskoj Dubici da je najvažnije da u Republici Srpskoj nije bilo žrtava od posljedica jakog zemljotresa koji je danas pogodio Hrvatsku.

Cvijanovićeva je naglasila da je u Kozarskoj Dubici, koju je posjetio i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, oštećen veliki broj javnih objekata, ali i privatnih domaćinstava, kuća i stanova.

"Ovdje smo da damo podršku lokalnim vlastima jer nas sad čeka sanacija sve ove štete, izmještanje određenih službi, organizovanje normalnog života uz pretpostavku da će se smiriti ovo što je zadesilo region", rekla je Cvijanovićeva prilikom posjete Kozarskoj Dubici.

Cvijanovićeva je poručila da lokalne zajednice mogu da računaju na podršku republičkih institucija.

"Sve što bude neophodno da se organizuje život na normalan način, da se službe uspostave, da se pomogne ljudima koji su pretrpjeli štetu, biće urađeno kroz zajedničke aktivnosti republičkih i lokalnih vlasti", izjavila je Cvijanovićeva novinarima.

Prema njenim riječima, u ovakvim situacijama je neophodna mobilnost svih.

"Nije prvi put da nam se dešavaju nedaće i da to zahtijeva veliki aktivizam i veliku mobilnost svih nas koji radimo u institucijama i na republičkom i na lokalnom nivou", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je dodala da se zahvaljujući upravo toj mobilnosti uvijek obezbijede mogućnosti za sanaciju štete.

"Voljeli bismo da nam se ovakve stvari ne dešavaju i da nema izazova ove vrste, ali takav je život. Bitno je da imamo službe koje mogu obave svoj dio posla, zbog naših građana i normalnog rada institucija. Nama je u interesu da institucije rade i na republičkom i na lokalnom nivou, da građanima bude dostupno sve ono što im je potrebno", poručila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva naglašava da je u ovakvim situacijama uvijek prioritet briga za čovjeka i za porodicu, te podsjetila da je tako bilo i tokom poplava 2014. godine, kada se prvo vodilo računa o ljudima, porodicama i tome na koji način ih vratiti u njihove domove.

Cvijanovićeva i Višković posjetili su Kozarsku Dubicu nakon što je ova lokalna zajednica pretrpila oštećenja od zemljotresa koji je danas pogodio Petrinju u Hrvatskoj.

Zajedno sa rukovodstvom opštine, Cvijanovićeva i Višković posjetili su zgradu opštine, Dom zdravlja i Centar za informisanje i kulturu.

Nakon Kozarske Dubice, Cvijanovićeva i Višković posjetiće i Kostajnicu.

Ono što je dobro u ovakvoj situaciji jeste da nema ljudskih žrtava, izjavio je premijer Republike Srpske u Kozarskoj Dubici.

Višković je istakao da je prema prvim informacijama Kostajnica pretrpjela najveću materijalnu štetu.

- Materijalna šteta će se nadoknaditi. Sigurno da ćemo već sutra reagovati sa određenim novčanim sredstvima kako bi se sanirala šteta - rekao je Višković.

Glas Srpske