EU usvojila paket pomoći Zapadnom Balkanu za nabavku vakcina vrijedan 70 miliona evra :: Semberija INFO ::

 

EU usvojila paket pomoći Zapadnom Balkanu za nabavku vakcina vrijedan 70 miliona evra


Evropska komisija je u ponedeljak,28. decembra usvojila paket od 70 miliona evra u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA II) kako bi podržala partnere sa Zapadnog Balkana u finansiranju pristupa vakcinama protiv KOVID-19 koje su nabavile države članice Evropske unije.
 
„Tokom cijele pandemije, EU je pokazala da države Zapadnog Balkana tretira kao privilegovane partnere. U tom duhu nastavljamo da postupamo i kada je riječ o vakcinama, preduzimajući korake koji omogućavaju brz početak kampanja rane vakcinacije kritičnog osoblja i najranjivijih grupa u regionu. Brza vakcinacija će biti presudna u okončanju pandemije i pokretanju društvenog i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana“, kazao je komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Paket će se isplaćivati u vidu grantova koji će pomoći u pokrivanju troškova vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i potrebne opreme za vakcinaciju.
 
Zapadnom Balkanu će se omogućiti kupovina određenog broja vakcina iz ugovora o avansnoj kupovini zaključenog između EU i šest proizvođača, s tim što će pojedinačne države članice EU ustupiti dio doza koje su im prethodno bile namijenjene ugovorom.
 
Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, globalnu platformu za obezbjeđivanje pravičnog i univerzalnog pristupa vakcinama protiv KOVID-19, koju su potpisali i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka vakcina kroz ovaj instrument započeti kasnije u odnosu na kampanje vakcinacije unutar EU. Pristup određenom broju doza kroz kupoprodajne ugovore Unije učiniće da i region Zapadnog Balkana započne vakcinaciju paralelno s državama članicama EU.
 
Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti takođe pomaže regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije, kako bi se obezbijedila odgovarajuća priprema kampanja i neometano davanje vakcina. EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom za pružanje logističke podrške upravljanju i isporuci vakcina.

Semberija info