Zaljubljenici u željeznicu :: Semberija INFO ::

 

Zaljubljenici u željeznicu


Zborno mjesto tridesetak članova i stotinjak simpatizera ovog pančevačkog udruženja jeste čekaonica stare željezničke stanice na Tamišu, gdje su priredili stalnu postavku fotografija i maketa vozova i lokomotiva
 
,,Uprkos situaciji, uspjeli smo da ispunimo plan obilježavanja našeg 30. rođendana. Otvorili smo virtuelnu izložbu „Vozom kroz Sloveniju” i prikupili materijal za foto-monografiju „165 godina željeznice u Vojvodini”, koja će biti prevedena na njemački, engleski i mađarski jezik. Obogatili smo i stalnu postavku fotografija sa banatskih pruga, koje su izložene u čekaonici ,,Varoš“ stanice“, s ponosom ističe novinar i publicista Josip Veber, predsjednik pančevačkog Kluba ljubitelja željeznice. Kako naglašava, „šlag na torti” je renoviranje kompozicije voza na otvorenom, čemu su se predano posvetili.

Klub na čijem je čelu tridesetak članova i oko stotinu simpatizera sastaje se u prostoru nekadašnje čekaonice željezničke stanice Pančevo na Tamišu, gdje se može razgledati stalna postavka fotografija, eksponata, maketa vozova. Često ih posjećuju đačke ekskurzije i grupe učenika iz evropskih zemalja.

S radom su počeli u aprilu 1990, restauracijom vagona i lokomotive u odjeljenju ulaznog kolosjeka Željezničkog muzeja u Požegi. Usledila je intenzivna saradnja s ŽTP „Beograd” i Saobraćajnim institutom CIP, s kojima su realizovali niz aktivnosti i akcija širom Srbije.

Među značajnijim su velike izložbe o 110 godina srpskih željeznica i vijeka željeznice u Pančevu. Sugrađani ih prepoznaju po postavljanju željezničkog spomen-obilježja – parne lokomotive i vagona na obali Tamiša. Time je zaokružena ambijentalna cjelina kategorizovana kao spomenik tehničke kulture, prvi te vrste u Srbiji, koja je bila i dio scenografija za domaće i inostrane filmove i TV serije. Takođe, pružali su pomoć prigodnim filatelističkim izdanjima i izložbama u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji i širom Srbije. Njihova zasluga je i galerija „Zeleni voz”, s maketama minijaturnih željeznica, fotografijama i raznim eksponatima. Ta galerija je mjesto gdje se izlažu umjetnički radovi, održavaju književne večeri, čajanke, koncerti klasične muzike… Galeriju je otvorio režiser Emir Kusturica sa ekipom filma „Život je čudo”, za koji je predsjednik kluba izradio makete vozova, a odigrao je i glavnu epizodnu ulogu. Takođe, članovi kluba su pružili pomoć Srpskim željeznicama prilikom formiranja muzejsko-turističkog kompleksa „Šarganska osmica” na Mokroj Gori. Ovoj zavičajnoj zbirci ustupljena je bogata filmska i foto-dokumentacija, posebno značajne fotografije revitalizacije pruge, koja je prethodila njenom otvaranju 2003. godine. Turističke objekte na Mokroj Gori danas krase i četiri makete željeznica, koje je napravio predsednik kluba Josip Veber.

Bili su i organizatori proslave povodom obeležavanja 150 godina željeznice u Vojvodini, a zaslužni su i za izdavanje monografija o istorijatu željeznice u Vojvodini, Boki Kotorskoj i Crnoj Gori.

Izvor: Politika