Pokrenut magazin Glas Kine :: Semberija INFO ::

 

Pokrenut magazin Glas Kine


SARAJEVO- Centar za promociju i razvoj Inicijative "Pojas i put" pokrenuo je medijski projekat, magazin "Glas Kine", prvi specijalizovani medij koji je u potpunosti posvećen Kini, događajima u i iz Kine na južnoslavenskim jezicima.

U saopštenju uredništvo ovog magazina navodi se da je nekoliko razloga zašto su odlučili da pokrenu ovaj magazin, među kojima je prvi činjenica da Kina sve ozbiljnije na svjetskoj pozornici nastupa kao velika sila i globalni lider.

"Trendovi iz Kine, i ne samo politički nego i ekonomski, tehnološki, ekološki, sportski i mnogi drugi, utiču na cijelu planetu. Mi smatramo da je tim trendovima potrebno posvetiti dužnu pažnju", ocijenilo je uredništvo "Glasa Kine".

Drugi razlog je taj što su, kako kažu, uvidjeli da u domaćim medijima, kako javnim tako i komercijalnim, ipak, nedostaje informacija iz Kine, odnosno da se događajima iz Kine ne posvećuje pažnja kao što se posvećuje nekim drugim svjetskim centrima.

"Treći razlog je taj što domaći mediji u BiH o nekim događajima u vezi sa Kinom nerijetko koriste nekineske izvore. Zapadni mediji imaju svoju uređivačku politiku koja nema razumijevanja za specifičnosti kineskog društveno-političkog sistema i socijalizma sa kineskim karakteristikama u novoj eri. Neko se ne mora slagati sa kineskim vrijednostima, ali to ne znači da ih ne treba cijeniti i poštovati kao samostalan i nezavisan izbor kineskog naroda. A da bi se nešto cijenilo i poštovalo prethodno je potrebno imati kvalitetne informacije i zato i potreba za ovim i ovakvim magazinom", ističe se u saaopštenju.

Uredništvo pojašnjava da će se "Glas Kine" bavit svim temama koje su od interesa za javnost u BiH, od nezaobilazne politike, preko ekonomije, društva, nauke i tehnologije, pa do kulture i sporta.

"U svakom broju predstavljaćemo i jedan kineski grad, kako bismo čitaocima proširili znanje jer Kina nije samo Peking i Šangaj. U svakom broju predstavljaćemo i literarne klasike iz bogate kineske književne tradicije, a čije prievode su nam ustupili kolege sa Konfucijevog instituta u Banjaluci. Donosićemo i zanimljive priče o kineskoj gastronomiji. Pored prevoda članaka iz kineskih medija, trudićemo se i da imamo redovni autorski doprinos objavljujući tekstove čitalaca koji su u proteklom periodu posjetili Kinu te zabilježili svoje impresije", dodajae se u saopštenju.

Magazin će biti dostupan na stranici Centra www.pojasiput.ba, kao i u printanoj verziji za sve koji žele da dobijaju besplatan primjerak na adresu.

Srna / Glas Srpske