Vlada FBiH danas do 15 časova uplaćuje novac za vakcine :: Semberija INFO ::

 

Vlada FBiH danas do 15 časova uplaćuje novac za vakcine


SARAJEVO - Iznos od 10.700.000 KM za vakcine biće uplaćen danas do 15 časova, kazali su "Nezavisnim" u Kabinetu Fadila Novalića, premijera FBiH.

Podsjetimo,  Vlada FBiH nije upatila novac za cjepivo protiv virusa korona, a BiH je od Globalnog saveza za cjepiva (GAVI) dobila novi rok za uplatu preostalih sredstava za nabavku vakcine protiv COVID-a-19.

Do srijede 23. decembra trebalo bi da bude uplaćen novac koji do prvobitnog roka, 15. decembra, nije uplatilo Ministarstvo zdravstva Federacije BiH (jednog od dva bh. entiteta).

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH ranije je  saopšteno da su zatražili i dobili produžetak roka za uplatu.

"Svakodnevnom komunikacijom sa predstavnicima GAVI-a o produženju roka za uplatu preostalog dijela sredstava u Ministarstvo civilnih poslova je 17. decembra u večernjim satima stigao odgovor u kojem su nas informirali da je produžen rok do 23. Decembra", navodi se u saopštenju.

Novalić je u petak rekao će novac za vakcine, u ponedjeljak 21. decembra, biti operativan.

Vlada FBiH je održala dvije hitne telefonske sjednice. Odlučeno je da se 11.700.000 konvertibilnih maraka (oko 6 miliona eura) s budžetske pozicije Federalnog ministarstva finansija preraspodjeli na Federalno ministarstvo zdravstva.

Novac će biti prebačen na račun Ministarstva zdravstva FBiH, koje će ga dalje uplatiti Ministarstvu civilnih poslova BiH koje koordinira nabavku vakcina.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH podsjećaju da je broj naručenih doza vakcina u iznosu od 1.232.000, dovoljan za vakcinalnu pokrivenost 20 posto stanovništva BiH i da se odnosi samo na prve narudžbine koje su nadležne zdravstvene institucije zatražile u skladu sa jasnim instrukcijama Mehanizma za globalni pristup vakcinama za sprječavanje COVID-19 (COVAX).

Nezavisne novine