FRANCUSKI MEDIJI: STRAH OD VAKCINA I PRIJETEĆE PORUKE :: Semberija INFO ::

 

FRANCUSKI MEDIJI: STRAH OD VAKCINA I PRIJETEĆE PORUKE


Ljekari opšte prakse po prvi put su pred zadatakom da objašnjavaju koristi od vakcine koja još nije dovoljno poznata
 
“Ima pacijenata koji pitaju kada će već jednom da stigne vakcina, a ima i onih koji sumnjaju u njeno dejstvo, u njenu bezbjednost i moguće sekundarne efekte. Neki se otvoreno protive vakcinaciji protiv KOVID-a 19 čak i prije nego što je ona počela na teritoriji Francuske. Vakcine su postale glavna tema tokom pregleda kod ljekara opšte prakse (porodični lekari)…”

“Postavljaju nam uvijek ista pitanja”, kaže Žak Batistoni, predsjednik francuskog Udruženja ljekara opšte prakse. I on je često součen sa poplavom pitanja : šta mislite o vakcinama? Da li ste sigurni da nisu opasne? Nije li nenormalno što su pronađene tako brzo?”, izvještava pariski dnevnik Le Mond. Autor članka potvrđuje da je “vrlo složen odnos građana prema vakcinama u domovini Loja Pastera”, pronalazača vakcine protiv bjesnila.

Doktor Batistoni potvrđuje novinarima da mnogi iz njegove ordinacije izlaze uvjereni da je vakcina korisna. Ljekari opšte parkse su u Francuskoj “porodični ljekari” koji ponekad decenijama liječe više generacija jedne te iste porodice. Nešto slično kao seoski ljekari. Zbog toga sa pacijentima imaju često vrlo čvrste veze.
Poslije svih protivurječnosti od početka epidemije, zbog kojih su podnijete na stotine tužbi protiv vlade, porodični ljekari su zapravo jedini kojima većina građana još uvijek vjeruje. Mnogi zato misle da ih je vlada zato i izabrala da budu nosoci vakcinacije. Neće biti bezličnih vakcinodroma kao u Španiji ili u drugim zemljama.
Porodični ljekari tako su se opet našli na prvoj liniji fronta. Takav je već bio slučaj na početku epidemije u martu i aprilu kada je na desetine njih preminulo od posledica KOVID-a i masovnog zaražavanja zbog toga što im zdravstvene vlasti nisu obezbijedile ni maske, ni rukavice, ni zaštitnu odjeću.

“Treba reći da se ovako nešto dešava prvi put – kažu ljekari opšte prakse. Navikli su da objašnjavaju pacijentima koristi od vakcinisanja, ali ovo je prvi put da objašnjavaju koristi od vakcina koje su proizvedene novom tehnologijom i u rekordnom roku. Riječ je o vakcinama koje očekujemo za nekoliko nedelja i čija je tehnologija relativno nova – to je RNK nosač (genetske) poruke (o virusu koja će izazvati stvaranje antitijela i odbranu organizma)”, izvještava Le Mond.

Građani zbunjeni
“Jedna pacijentkinja stara 83 godine povjerila mi je da uopšte nema želju da služi kao zamorčić. Kada je čula da vakcina mora da se čuva na minus 80 stepeni rekla je: Odlično tako ćemo ići direktno u klanicu da se vakcinišemo”, ispričao je dr Ksavier Mark-Tudor, ljekar iz Nanta, prenosi Le Mond.
Pacijentkinja o kojoj govori Mark-Tudor živi u jednom domu za stare. Prema planu vlade, RNK-vakcina biće krajem decembra – početkom januara prvo davana stanarima domova za stara lica i medicinskom i administrativnom osoblju koje u njima radi. Računa se da će tako ovim prvim krugom vakcinacije biti obuhvaćeno oko milion ljudi.
“Kao većina njegovih kolega (prodičnih ljekara) dr Mark-Tudor, koji kaže da je ‘pristalica vakcina i vakcinacije’ naglašava svojim pacijentima da će se i on sam vakcinisati. Govori im o tome da je vakcina učinila veliko dobro jer je omogućila iskorjenjivanje bolesti kao što je difterija. Odgovara na precizna pitanja i razbija strah kod pacijenata: Ne, nije tačno (to što se priča), vakcina ne može da promijeni genetski ‘kod’ vakcinisanog pacijenta”, prenosi Le Mond.

Mnogi strahuju od toga da će nova vakcina nazvana “genetska” promijeniti genetski kod vakcinisanih osoba koje, ako zatim imaju djecu, prenose “ubrzigane promjene” u nasleđe potomstvu.

Građani su zbunjeni jer oni koji na ovo ukazuju javno u medijima nisu ni urednici horoskopa, ni proročice, ni vračare – već ugledni ljekari, često sa titulama i položajima.

Jedan od njih je profesor dr  Kristian Peron, nekadašnji član Visokog Savjeta za javno zdravlje u čijoj biografiji čitamo da je 2009. godine bio član Evropskog savjetodavnog tijela za imunizaciju (ETAGE) koje savjetuje i Svjetsku zdravstvenu organizaciju u pogledu vakcinalne politike.

Bez genetskih mutacija
Ugledni francuski genetičar Aksel Kan objasnio je za javni radio servis Frans Inter da RNK-vakcine “ni u kom slučaju ne mogu da dovedu do genetskih mutacija kod vakcinisanih osoba”, kako to tvrde dr Kristian Peron i dr  Luis Fok, anesteziolog na odjeljenju za reanimaciju”. RNK nosač poruke o virusu ulazeći u ćeliju vakcinisane osobe ne ulazi u jezgro ćelije u kome se nalazi genetski kod već ostaje van njega.
Profesor Kan je objasnio da će, kao posledica vakcinacije, samo mali broj ćelija proizvoditi protein namijenjen provociranju proizvodnje anti-tijela čime se stiče imunitet u slučaju zaražavanja. “Neće se dakle čitav organizam pretvoriti u fabriku vakcine”, objasnio je Aksel Kan.

“Naravno da ću se ja vakcinisati, jedva čekam da vakcina dođe. Ona je jedini način da konačno mogu da zagrlim moje unuke i moju djecu”, rekao je on.

Dodao je da ne može da garantuje da se KOVID-19 neće ponašati kao sezonski grip koji se vraća svake godine u mutiranoj verziji i protiv koga se vakcinišemo svake godine.
Neizvesno je da li će ovo biti dovoljno da umiri strahove Francuza koji su, za razliku od drugih zapadnoevropskih suseda, najsumnjičaviji prema vakcinama.

Prijeteće poruke
Ljekari opšte prakse po prvi put su pred zadatakom da objašnjavaju koristi od vakcine koja još nije dovoljno poznata; njima je tim teže što su se istovremeno  našli na udaru anti-vakcinaša.

Sve je više onih koji prijavljuju da dobijaju preteće poruke od anonimnih “boraca” protiv vakcina.
Jedna od takvih poruka glasi: “Konopac te čeka”, prenosi tv-kanal LCI. Ljekar opšte prakse Žerom Marti iz malog mjesta Fronton na jugu Francuske poručio je: “Očigledno je da je jedan zid pao jer ova kriza traje mjesecima. Taj zid nas je dijelio od zone u kojoj nema poštovanja za onoga koji nas liječi.”

“Dr Žerom Marti kaže da je u poslednje vrijeme primio više prijetnji smrću: Desetak mojih kolega doživjelo je isto – kaže on. Tu ozlojeđenost i agresiju protiv ljekara on objašnjava činjenicom da zdravstvena, društvena i ekonomska kriza traju već mjesecima i da je uz to postupno počela kampanja za vakcinaciju. Imate ljude koji misle da je ono što je posledica zapravo uzrok. Takvi smatraju da su za zarazu odgovorni ljekari”, prenosi lokalni dnevnik La Depeš.

“Dr Marti kaže da se neki ljekari plaše da govore o prijetnjama koje dobijaju kako ne bi nervirali one koje im te prijetnje upućuju. On savjetuje svojim kolegama da svaki slučaj prijetnje ipak prijave nadležnima i svom sindikatu”, izveštava La Depeš.

Dnevnik Liberasion izveštava o tome kako su u Parizu pred ministarstvom zdravlja protiv “sanitarne diktature” protestovali krajnja desnica i njoj bliske ultra-patriotske političke grupe. List prenosi da je u prisustvu stotinak ljudi nekadašnji “broj 2” ultra desnog Nacionalnog fronta Florijan Filipo održao govor protiv vakcina pozivajući na “vraćanje” suvereniteta Francuskoj. “Retorika koja nije bez predumišljaja”, zaključuje izvještač ovog dnevnika.
Izvor: Al Jazeera