STEVANDIĆ: PARLAMENT LEGALIZUJE NEZAKONITO PRISLUŠKIVANjE :: Semberija INFO ::

 

STEVANDIĆ: PARLAMENT LEGALIZUJE NEZAKONITO PRISLUŠKIVANjE


Foto: RTRS
Poslanik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je nakon 10 godina parlamentarnog rada prvi put doživio da najveći zakonodavni organ legalizuje nezakonite radnje i daje podršku nelegalnom prisluškivanju koje vrše otuđeni centri moći.

Stevandić je naveo da je, nakon nelegalnog snimka razgovora predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Milana Tegeltije i člana VSTS-a Milijane Buhe, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine trebao da podrži zaključak da se zatraži od Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH da istraži te vidove nelegalnog prisluškivanja.

- Sam direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ rekao je da postoje otuđeni centri koji vrše nelegalno prisluškivanje i plasiraju u javnost. Nadležnost Parlamentarne skupštine je da garantujemo našim građanima i funkcionerima da ne mogu biti prisluškivani ili, ukoliko su tome izloženi, da se to mora adekvatno istražiti - rekao je Stevandić novinarima.

Dodao je da su za ovu inicijativu glasala samo tri poslanika iz Federacije BiH, tri su bila uzdržana, a 13 je bilo protiv.

- Dvotrećinskom većinom kolega iz Federacije je pozvano da se prisluškuje nezakonito, da će imati zaštitu parlamenta i da je to normalno i da čak ni parlament neće da obaveže nadležne komisije da to istraže. To je nešto najtragičnije jer govori o slomu države i potpunom nedostatku poimanja države na koju se pozivaju i o najgorem nedemokratskom principu - kaže Stevandić.

On je naveo da je za ovaj njegov prijedlog glasalo devet poslanika iz Srpske, da je troje bilo uzdržano i jedan poslanik je bio protiv.

- Samo 12 od 42 poslanika žele da se sazna ko to nelegalno prisluškuje i da nadležne komisije o tome obavijeste ovaj parlament. Ostali žele da zaštite nelegalno prisluškivanje - rekao je Stevandić i dodao da je kolege u parlamentu zamolio da iz ovoga izuzmu Tegeltiju i da bi se u toj situaciji mogli naći i Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić, Dragan Čović, te, ukoliko se ne sankcionišu takve stvari, da se postavlja pitanje šta je sljedeće.

Stevandić je istakao da je to poziv na hajku, linč i ugrožavanje bezbjednosti.

- Ako nekoga možete nezakonito prisluškivati, onda ga možete napadati i fizički. Ovo je Rubikonov prag tolerancije prema nezakonitostima - smatra Stevandić.

On je dodao da to znači da bi svi privatno trebali da se bave svojom zaštitom.

- Ovo je potpuno pravno rasulo i poziv na bezakonje - upozorio je Stevandić i naveo da je urušeno osnovno načelo prava da se sankcionišu krivična djela i istražuje njihov počinilac.

Stevandić je izrazio nadu da će Tužilaštvo BiH biti savjesnije i da će istražiti cijeli slučaj, te upoznati javnost o tome koji su to otuđeni centri koji mogu nelegalno da prisluškuju i determinišu buduće političke procese, te da na taj način rasturaju državu.
 
(SRNA)