Otvoren javni poziv za dodjelu sredstava za podršku poljoprivredi :: Semberija INFO ::

 

Otvoren javni poziv za dodjelu sredstava za podršku poljoprivredi


SARAJEVO - Spoljnotrgovinska komora BiH saopštila je da je otvoren javni poziv vrijedan 3,5 miliona KM za podršku investicijama u primarnu poljoprivrednu proizvodnju u BiH s ciljem postizanja održive poljoprivrede, kontrolisane upotrebe prirodnih resursa i uvođenja dobrih praksi, te stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta.

Ovaj javni poziv je treći po redu objavljen u okviru projekta "EU for agri", kako bi se podržao ruralni razvoj, pogotovo u periodu trajanja epidemije virusa korona i oporavka od krize prouzrokovane njom.

"Svaki podnosilac prijave može aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 30.000 KM do 200.000 KM (bez poreza na dodatu vrijednost)", navodi se u saopštenju.

Za svaku investiciju podnosilac prijave mora obezbijediti vlastito sufinansiranje u iznosu minimalno 35 odsto od ukupnog iznosa investicije, osim za sektor proizvodnje voća i povrća gdje vlastito sufinansiranje iznosi minimalno 20 odsto.

Na javni poziv mogu se prijaviti fizička lica, preduzetnici, zadruge i preduzeća koja se aktivno bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom u sektorima: proizvodnja mlijeka, proizvodnja mesa, uzgoj žitarica i uljarica, uzgoj voća, uključujući vinogradarstvo i masline, uzgoj povrća (povrtarstvo) i proizvodnja jaja.

Podnosioci prijave podnose isključivo samostalno, a krajnji rok je 15. februar naredne godine do 15.00 časova.

Javni poziv može se preuzeti na veb stranici Spoljnotrgovinske komore.

"EU for agri" je četvorogodišnji (2020-2024) projekat EU vrijedan 20,25 miliona evra čiji je cilj modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u BiH, a sprovode ga i sufinansiraju UNDP i Češka razvojna agencija.

Srna / Nezavisne