VLADA RS POMAŽE SEKTORU TURIZMA :: Semberija INFO ::

 

VLADA RS POMAŽE SEKTORU TURIZMA


Pandemija izazvana Kovidom 19, umnogome je ugrozila privredu. Među najugroženijima su turističke organizacije. Da bi smanjio finansijske gubitke Kompenzacioni fond Republike Srpske donio je Uredbu o postupku dodjele sredstava ugostiteljima, koji pružaju uslugu smještaja i turističkim agencijama.

Potrebna dokumentacija za prijavu biće svedena na minimum, a privredni subjekti koji mogu aplicirati trebaju da imaju pad prometa od najamnje 40 odsto u periodu jul - septembar ove godine i manje od 15 odsto otpuštenih radnika.
 
- Obveznici PDV-a će morati predstaviti kopirane prijave tako da bi dokazali svoj pad prometa, a oni koji nisu obveznici, po službenoj dužnosti ćemo provjeriti te podatke kod nadležnih institucija - naglsila je Suzana Gašić, ministarka trgovine i turizma Republike Srpske.
 
Ovom uredbom obezbijeđeni su porezi i doprinosti za svakog zaposlenog radnika. Uredba je, smatraju u turističkim agencijama, jedan je od ključnih faktora za opstanak.
 
- Ukoliko to bude, ovo nešto zdravih agencija što je ostalo do sada, sa nekim određenim kreditima će moći da preživi - je Zoran Preradović, iz turističke agencije u Banjaluci.
 
Slično poručuje i Predrag Turnić, iz turističke agencije u Trebinju.
 
- Značilo bi nam dosta da održimo radna mjesta kad bi nam Vlada uplatila, odnosno našim zaposlenicima uplatila minimalac sa doprinosima, a kao privredniku, kao agenciji značilo bi kada bi Vlada omogućila da dobijemo neke beskamatne kredite - priča Turnić.

 
Banja Vrućica, jedan je od privrednih subjekata koji ne ispunjava uslove ove Uredve. Smatraju da je ona donekle nepotpuna jer, iako u ljetnim mjesecima bilježe pad od 32 odsto, na godišnjem nivou gubici premašuju 40 procenata.
 
- Mi smo mnogo ulagali u marketing i promociju, snizili smo cijene, pa možda da se razmisli o tome. Mi sada imamo 80 odsto pada pa se nadamo pomoći i za zadnji kvartal, da bi zadržali svih 360 - 370 radnika - poručujeAleksandar Radošević,izvršni direktor za operacije, marketing i prodaju u ZTC "Banja Vrućica"
 
Ova Uredba trebalo bi da stupi na snagu sutra, a svim privrednim subjektima biće dostupan obrazac zahtjeva na stranici resornog ministarstva. Rok za prijavu je 20. decembar.

(RTRS)