Komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH: Savjet ministara da otkloni probleme koje je identifikovao OEBS :: Semberija INFO ::

 

Komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH: Savjet ministara da otkloni probleme koje je identifikovao OEBS


SARAJEVO- Privremena istražna komisija Predstavničkog doma parlamenta BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH usvojila je zaključke kojima se, između ostalog, od Savjeta ministara traži da preduzme korake za otklanjanje problema u pravosuđu koje je identifikovao OEBS u svom izvještaju.

Predsjedavajući Komisije Damir Arnaut iz Naše stranke podsjetio je na izjavu šefa Delegacije EU u BiH Johana Satlera da BiH neće dobiti status kandidata za članstvo u EU, ako ne bude napretka na reformi pravosuđa.


Član ove komisije Alma Čolo iz SDA navela je da u BiH ima 377 tužilaca i da su, iako se ne bave svi korupcijom, pokrenuta 232 predmeta u ovim slučajevima.

Ona je rekla da u Tužilaštvu BiH postoji 56 tužilaca, što je, kako smatra, sasvim dovoljan broj da odgovori izazovima BiH koja ima 3,5 miliona stanovnika.

Član Komisije Borislav Borenović iz PDP-a smatra da pravosuđu u BiH nedostaje nezavisnosti, integriteta i odgovornosti, ali da postoje izuzeci.

Srna / Glas Srpske