VLADIKA SERGIJE: VRIJEME DA SE SVIJET PROBUDI :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA SERGIJE: VRIJEME DA SE SVIJET PROBUDI


Episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije upozorio je na smutno vrijeme u kojem se ljudi liječe na internetu, a patrijarha biraju na društvenim mrežama, te ukazao na potrebu da se svijet probudi i približi Bogu.

- Vjerujemo analitičarima, ne vjerujemo svetiteljima, uzdamo se u krizne štabove, a zaboravljamo Gospoda - istakao je episkop Sergije povodom početka Božićnog posta.

Vladika je naglasio da je početak posta prilika da svi pogledaju u svoje srce i vrate se onome koji je čovjeka stvorio iz ništavila.

Prema njegovim riječima, u ovo smutno vrijeme čovjek se, izgleda, uzda samo u čovjeka, neprestano izokreće stvarnost ne bi li tako umanjio sopstvenu odgovornost, jer je lakše za sve nevolje optužiti drugog čovjeka ili virus, nego zagledati se u ponor sopstvene duše.

- Zbog toga tumaramo stazama istorije, izgubljeni u lavirintu pandemije, okrećući se svakome sem Bogu, a `Bog kao Bog, samo ćuti i gleda`, čekajući naše pokajanje - naveo je vladika.

On je podsjetio i da bi narod rekao: "Kakvi smo, dobro nam je".

- Lažemo sebe ako kažemo da brinemo za čovječanstvo, a ne vidimo nevolju brata svoga. Lažemo sebe ako tvrdimo da smo Božiji, a sve svoje nade polažemo u čovjeka. Obmanjujemo sebe da smo Hristovi, ako nam je novac miliji od ljubavi, odijelo od tijela, tijelo od duše. Predubok je ponor koji smo sami sebi iskopali - upozorio je vladika Sergija povom Božićnog posta.

Vladika je naglasio da je vrijeme da se vrijeme da se svijet probudi i vrati Gospodu i poželio svima srećan i blagosloven Božićni post, objavljeno je na Fejsbuk" profilu Eparhije bihaćko-petrovačke.

- Gospod neka nam prašta, ne po pokajanju našem, već po milosti svojoj - naglasio je vladika Sergije.


(SRNA)