ANA PERIŠIĆ - PRVA ŽENA PILOT JURIŠNOG BORBENOG AVIONA "ORAO" :: Semberija INFO ::

 

ANA PERIŠIĆ - PRVA ŽENA PILOT JURIŠNOG BORBENOG AVIONA "ORAO"


Foto: RTS
Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović prisustvovao je danas prvom samostalnom letu na avionu "Orao" kapetana Ane Perišić, prve žene pilota u istoriji Vojske Srbije na jurišnom vazduhoplovu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Na vojnom aerodromu "Morava" u Lađevcima, na uspješno izvedenom kontrolnom letu, kapetanu Ani Perišić po slijetanju među prvima je čestitao ministar Stefanović, a zatim i kolege iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade.

Stefanović je istakao da je veoma ponosan što je jedna dama postala pilot jurišnog borbenog aviona i naglasio da su za Perišićevu starješine i stručnjaci ocijenili da je imala veoma uspješan let nakon kojeg sada može da ide u samostalne letove.

- To je prostor za nove generacije mladih žena iz naše zemlje koje mogu da pronađu karijeru i u lovačkoj avijaciji, kao i u najsloženijim vidovima i jedinicama Vojske Srbije - rekao je Stefanović.

Kapetan Ana Perišić pripadnik je 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrile 98. vazduhoplovne brigade i uspješno završava preobuku sa vazduhoplova "Supergaleb G4" na "Orao".

- Let je protekao sigurno i bezbjedno i zadovoljna sam kako sam uspjela to da izvedem. Izazov sam po sebi je da letim sama na tom vazduhoplovu posleij kontrolnog leta - rekla je Perišićeva.

Perišićeva pripada prvoj generaciji žena pilota koja se školovala na Vojnoj akademiji za taj poziv.
 
(SRNA)