SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: UPOKOJIO SE PATRIJARH IRINEJ :: Semberija INFO ::

 

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA: UPOKOJIO SE PATRIJARH IRINEJ


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej upokojio se danas u Beogradu. Patrijarh (90) je preminuo od posljedica virusa korona u Vojnoj bolnici Karaburma, gdje je liječen od 4. novembra. Opšte stanje patrijarha Irineja pogoršano je ujutru 19. novembra kao posljedica kovida 19, a poslije podne je intubiran.

Patrijarh Irinej rođen je 1930. godine u Vidovi, kod Čačka, od oca Zdravka Gavrilovića i majke Milijane, a na krštenju je dobio ime Miroslav. Osnovnu školu je završio u rodnom selu, a gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a potom i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Ubrzo po odsluženju vojnog roka, postavljen je za suplenta Prizrenske bogoslovije. Prije stupanja na dužnost, zamonašen je u manastiru Rakovici 1959. godine, dobivši monaško ime Irinej. Zamonašio ga je tadašnji patrijarh srpski German, koji ga je 27. oktobra iste godine rukopoložio u čin jeromonaha u crkvi Ružici na Kalemegdanu. 

Postdiplomske studije završio je u Atini. Godine 1969. postavljen je za upravnika Monaške škole u manastiru  Ostrog, odakle se vraća u Prizren, gdje je postavljen za rektora Bogoslovije. U maju 1974. godine izabran je za vikarnog episkopa moravičkog, odnosno vikara patrijarha Germana sa titulom episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog, gdje se nalazio do izbora za patrijarha srpskog u januaru 2010. godine, naslijedivši upokojenog patrijarha Pavla. Bio je više puta član Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Dana 22. januara 2010. godine odlukom Izbornog sabora Srpske pravoslavne crkve izabran je za patrijarha srpskog i ustoličen u Sabornoj crkvi u Beogradu 23. januara. Trećeg oktobra iste godine ustoličen je u Pećkoj patrijaršiji. Patrijarh srpski Irinej je 45. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve. Pun naziv titule patrijarha srpskog glasi: Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski. Dobitnik je Povelje Udruženja književnika Srbije, koja mu je uručena 25. januara 2012. godine. Patrijarha Irineja je 2011. godine u modričkom naselju Višnjik, gdje je služio Svetu arhijerejsku liturgiju i osveštao novoizgrađenu Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice, tadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao Ordenom Republike Srpske na lenti.

Patrijarha Irineja je, princ Davit Bagration-Muhranski Batonišvili od Gruzije, 15. decembra 2011. godine, odlikovao Velikom ogrlicom Ordena (kraljevskog reda) Orla Gruzije i bešavne dolame Gospoda našega Isusa Hrista. Princ Aleksandar Drugi Karađorđević je 13. decembra 2013. godine, na dan slave  kraljevskog doma Karađorđevića, odlikovao patrijarha srpskog Irineja kraljevskim Ordenom Karađorđeve zvezde na velikom krstu za zasluge učinjene prema Kraljevskom domu, za narodno i opšte dobro.  Patrijarh Irinej je počasni građanin Zemuna. Dana 11. septembra 2015. godine uručen mu je počasni doktorat Akademije Svetog Vladimira u Njujorku, a 9. oktobra 2016. dobio je Orden Svetog vladike Nikolaja, koji dodjeljuje Eparhija šabačka, dok mu je 23. maja 2018. dodijeljena nagrada Međunarodnog fonda jedinstva pravoslavnih naroda u Moskvi.

Izvor: Srpska pravoslavna crkva