Kriza: Teška vremena za seks biznis u Amsterdamu :: Semberija INFO ::

 

Kriza: Teška vremena za seks biznis u Amsterdamu


Amsterdam -- Holanđani brinu da je centar Amsterdama sada samo slabašna turistička zamka.
Mnoge žene koje prodaju svoje telo sve se više muče da privuku mušterije koje žele da plate zato što njihove izloge zaklanjaju turisti koji prave selfije i koje zanima samo besplatna atraktivna prilika za fotografiju umesto da plate za seks.

Gradonačelnica glavnog grada Holandije pokušava da nađe rešenje. Femke Halsema sprema se da izrekne čitav niz mera kojima bi pomogla da se seksualne radnice sklone od objektiva kamera, piše BBC na srpskom.
Mlade žene trude se da sakriju lica dok turisti zveraju okolo i mašu pametnim telefonima. Mnoge od njih vode tajni život. Ukoliko njihove fotografije osvanu na društvenim mrežama, to bi moglo da se završi tako što će ih se njihove porodice odreći.
 
U amsterdamskoj prljavoj seksualnoj industriji, prostitutke naplaćuju 100 evra za pola sata, 150 za sat.
 
Gradonačelnica Halsema iznela je ideju da se prostitutkama izdaju dozvole kako bi mogle da rade i izvan klaustrofobične zone ulice crvenih fenjera.
 
Prostituciju je holandska vlada legalizovala 2000. godine
 
Ministarstvo pravde je 2009. godine saopštilo da će specijalni javni tužilac zatvoriti izloge za prostituciju povezane s organizovanim kriminalnim sindikatima. Industrija seksa i dalje je sinonim za nasilje, drogu, pranje novca i druge kriminalne aktivnosti. Javne kuće s izlozima prečesto se pojavljuju u istragama o trgovinu ljudima
 
Prethodni pokušaj da se počisti De Valen - ulica crvenih fenjera - podrazumevao je da gradska vlast otkupljuje javne kuće od velikih makroa i ponudi jeftinu stanarinu startapovima i umetnicima.
 
Izgleda da niko ne zna koliko tačno žena radi u seksualnoj industriji ovog grada. To se naziva „mračnom cifrom".
 
Prema nekim istraživanjima, radi se o 4.000 žena, neka druga kažu 8.000. Neki kažu da je 10 posto njih posledica trgovine ljudima, drugi kažu 90 posto. Čak i ako je u pitanju ova najniža brojka, to znači da 400 devojaka prodaje telo.