Međunarodni dan studenata :: Semberija INFO ::

 

Međunarodni dan studenata


Danas se obilježava Međunarodni dan studenata u znak sjećanja na praške studente koji su strijeljani bez suđenja nakon mirnog protesta 1939. godine. Dio studenata, njih oko 1200, koji nije strijeljan, odveden je u koncentracione logore. Njima u čast, 17. novembra se širom svijeta na fakultetima slavi raznolikost, jednakost i ravnopravnost.

Studenti su oduvijek bili bitan dio mehanizma koji uvodi promjene i unapređuje društvo. U ne tako davnoj prošlosti studenti su se više puta ujedinjavali kako bi se borili za svoja i tuđa prava, zato se na današnji dan u svijetu prisjeća i drugih događanja povezanih sa studentskim protestima.

Na primjer,  u Grčkoj dan studenata podsjeća na početak kraja diktature iz 1973. godine. Tada je grčka vojska napala zgradu atinske politehnike u kojoj su se zabarikadirali studenti. Njihovim otporom primjetno je počela da pada i diktatura koja se ugasila do sredine sljedeće godine.

U Češkoj i Slovačkoj dan studenata povezuje se sa borbom za slobodu i demokratiju. Sedamnaestog novembra 1989. u tadašnjoj Čehoslovačkoj započeo je protest studenata protiv komunističkog režima. Bio je to početak tzv. Baršunaste revolucije koja je doprinijela rušenju starog režima.

Na studentskim su se leđima često lomila razna politička koplja, a studentske su borbe i kod nas pisale istoriju.

Godine 1968. studenti  su širom svijeta protestvovali protiv vladajućih režima. U toj nezaboravnoj godini su i studenti u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu potresli temelje Jugoslavije. Izašli su sa zahtjevom da se reformiše sistem, htjeli su da dobiju više obećanog socijalizma.

 Mlade ljude je na proteste podstakao bijes zbog društva koje su smatrali licemjernim. Protestvovali su, kako su rekli, protiv crvene buržoazije, partijske birokratije i njenih privilegija, a za veću jednakost..  

Semberija info