KON: VANREDNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BEOGRADU :: Semberija INFO ::

 

KON: VANREDNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BEOGRADU


Epidemiolog Predrag Kon ocijenio je da je u Beogradu vanredna epidemiološka situacija s obzirom da se već duže od sedam dana dnevno bilježi oko 1.200 zaraženih virusom korona.

- U prestonici je vanredna epidemiološka situacija jer je jedan na 1.000 stanovnika aktivno oboljeo. Broj novozaraženih raste i u Novom Sadu, Kragujevcu i Kraljevu. Pratićemo situaciju - istakao je Kon, koji je i član Kriznog štaba Vlade Srbije za borbu protiv virusa korona.

To što se bolnice u Beogradu ubrzano pune, kaže Kon, najpouzdaniji je pokazatelj da je intenzitet aktivnosti virusa veliki.

On je ukazao da je veliki broj inficiranih koji nisu registrovani jer nemaju nikakve simptome.

- Kritična situacija nastaje onda kada nema dovoljno mjesta u bolnicama i kada mora da se reaguje na različite načine, pravljenjem privremenih, dopunskih bolnica. Međutim, tu se postavlja pitanje opremanja, kadra i uslova za liječenje pacijenata - dodao je Kon.

On kaže da je sada šesta nedelja od početka porasta broja zaraženih i da bi kriva uskoro trebalo da se zaravni.
Kon je rekao za Tanjug da očekuje da će izmjene i dopune Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti dati zakonski okvir za bolju kontrolu mjera samoizolacije i kućnog karantina.

Beograd je danas, kao i cijela Srbija, oborio rekord po broju zaraženih od virusa korona u jednom danu. Za 24 časa, od 2.823 pozitivnih na virus korona, 1.423 je iz glavnog grada Srbije.

(SRNA)