BOING RAZOČARAN I IZNENAĐEN ODLUKOM BRISELA :: Semberija INFO ::

 

BOING RAZOČARAN I IZNENAĐEN ODLUKOM BRISELA


Foto: REUTERS
Američki proizvođač aviona "Boing" saopštio je danas da je odluka EU da uvede carine od 15 odsto na letjelice ove kompanije i drugu robu iz SAD "razočaravajuća i iznenađujuća" i zatražio je od konkurenta "Erbas" i Brisela da rade na rješavanju dugotrajnog trgovinskog spora.

U saopštenju se navodi da je odluka iznenađujuća pošto je država Vašington ukinula poreske olakšice na koje je EU reagovala i da će carine pogoditi kompanije sa sjedištem u SAD i njihove radnike u Evropi, dostavljače i kupce.

- Umjesto dalje eskalacije spora, nadamo se da će "Erbas" i EU preduzeti odgovarajući postupak za rješenje trgovinskog spora - dodaje se u saopštenju.

EU je nešto ranije saopštila da će uvesti carine u vrijednosti do četiri milijarde dolara na američku robu i usluge zbog subvencija datih proizvođaču aviona "Boingu", ali je izražena nada da će se trgovinski odnosi poboljšati nakon odlaska američkog predsjednika Donalda Trampa sa vlasti.

Evropski zvaničnici saglasili su se sa uvođenjem carina prije nekoliko sedmica, nakon što je Svjetska trgovinska organizacija dala Briselu zeleno svjetlo da to učini.

STO je 13. oktobra odobrila pravo EU da uvede sankcije na američku robu u vrijednosti od četiri milijarde dolara kao recipročnu mjeru Vašingtonu za pružanje ilegalne pomoći proizvođaču aviona "Boing".

EU i SAD optužuju se međusobno da su podsticale domaće proizvođače aviona poreskim olakšicama, grantovima za istraživanje i drugim vidovima pomoći.

(SRNA)