REPUBLIKA SRPSKA: Testiranje samo prema ljekarskoj procjeni :: Semberija INFO ::

 

REPUBLIKA SRPSKA: Testiranje samo prema ljekarskoj procjeni


BANjALUKA - U Republici Srpskoj će od danas na kovid 19 biti testirane samo one osobe za koje porodični ljekar ili ljekari iz Higijensko-epidemiološke službe /HES/ procijene da je to nephodno.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je Srni da je to predviđeno novim uputstvom koje je na snazi od danas kada će biti zvanično upućeno svim domovima zdravlja u Srpskoj.


Prema njegovim riječima, primjenom ovog uputstva neće biti ni dužeg čekanja rezultata testova, kao što je bilo ranije zbog velikog broja testiranja na dnevnom nivou i kapaciteta aparata za testiranje.

"Osoba koja ima samo jedan simptom, na primjer, ako izgubi čulo ukusa i mirisa, a nema temperaturu ostaće kod kuće i neće se testirati, ali biće tretirana kao kovid pozitivna osoba. Njeno zdravstveno stanje se prati, a u slučaju pogoršanja biće upućena na pregled. U tom slučaju porodični ljekar, odnosno kolege iz HES-a procijeniće da li je neophodno da se uzme uzorak za testiranje", pojasnio je Zeljković.

On je naglasio da osoba koja osjeti bilo koji respiratorni simptom - temperaturu, kašalj, bolove u mišićima, kostima treba odmah da se javi svom porodičnom ljekaru i da ostane kod kuće, a porodični ljekara će na osnovu kontakta sa tom osobom da procijeni njegovo zdravstveno stanje i u slučaju potrebe biće upućena na ljekarski pregled.

"Ako nije potreban pregled, ta osoba će ostati kod kuće i pratiće se njeno zdravstveno stanje. U svakom slučaju ne treba da se kreće sve do trenutka kada porodični ljekar ne da saglasnost", pojasnio je Zeljković.

On je rekao da se na kovid 19 retestiraju samo zdravstveni radnici, zaposleni i korisnici kolektivnih smještaja, jer oni nose najveći rizik zaraze, ali prema procjenama HES-a, kada su neke specifične situacije mora biti izvršeno retestiranje i drugih ljudi.

Na pitanje ko kontroliše osobe koje imaju određene simptome, a nemaju rješenje o izolaciji, niti su testirane, Zeljković je naglasio da te osobe ostaju kod kuće i tu dolazi do izražaja vlastita kontrola.

"One imaju utvrđeno bolovanje, treba same sebe da kontrolišu i to je odgovornost pojedinca. Naravno da je nemoguće da kontrolišete svaku osobu da li je u izolaciji, na bolovanju ili ne, već je odgovornost na pojedincima da shvate izuzetnu ozbiljnost situacije u kojoj se sada naliazimo i da je neophodno da nivo odgovornosti podignu na maksimum - da ostanu kod kuće, prate savjete ljekara, struke i da čuvaju svoje i zdravlje svoje porodice", istakao je Zeljković.

Srna / Glas Srpske