Bajdenov pobjednički govor: Neka se sada okonča sumorno doba :: Semberija INFO ::

 

Bajdenov pobjednički govor: Neka se sada okonča sumorno doba


Фото - Танјуг / АП
VILMINGTON - Predsjednički kandidat Demokratske stranke i po svemu sudeći 46. predsjednik SAD Džo Bajden obratio se naciji nakon što su američki mediji proglasili njegovu pobjedu, i u svom govoru obećao da će raditi na ujedinjenju duboko podijeljene zemlje.

"Narod je iskazao svoj stav. Dao nam je jasnu, ubjedljivu pobjedu", poručio je Bajden u pobjedničkom govoru iz svog doma u Vilmingtonu, u saveznoj državi Delaver, i ponovio da je osvojio najviše glasova u istoriji, čak 74 miliona, piše Glas Amerike.

On je pred okupljene izašao s pjesmom Brusa Springstina i ponovio da je ušao u trku za Bijelu kuću kako bi "vratio dušu Amerike" i zbog toga da SAD "ponovno budu poštovane u svijetu".

Naglasio je da će biti predsjednik koji ne "pokušava da dijeli, već ujedinjuje".

"Treba da prestanemo da protivnike tretiramo kao neprijatelje. Oni nisu neprijatelji, već Amerikanci. Vrijeme je da se zacijele rane u Americi. Ja sam ponosni demokrata, ali ću upravljati kao predsjednik. Neka se sada okonča sumorno doba demonizacije", rekao je Bajden.

Novoizabrani predsjednik je rekao da Amerikanci žele da demokrate i republikanci sarađuju.

"Radiću podjednako naporno za one koji nisu glasali za mene, kao i za one koji jesu", istakao je Bajden.

Dodao je da će uložiti sve napore da preokrene trenutnu situaciju kada je riječ o pandemiji virusa korona, a da je dio njegovog programa i rješavanje problema klimatskih promjena i sistemskog rasizma u zemlji.

Zahvalio je i onima koji su usred pandemije omogućili da se ovi izbori sprovedu, a nije propustio ni da spomene svoju suprugu Džil istakavši da ne bi bio na tom mjestu da nije bilo nje.

"Džil će biti odlična Prva dama," rekao je Bajden i zahvalio novoj potpredsjednici Kamali Heris.

Naglasio je da je ona prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla na tako visokoj funkciji i da je dokaz da ništa u Americi "nije nemoguće", prenose američki mediji.

Pristalicama Trampa je poručio da razumije kako se osjećaju, jer je sam nekoliko puta pretpreo poraz, i pozvao ih na kraj podjela.

Kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv virusa korona koji je usmrtio više od 230.000 Amerikanaca, a milione ostavio bez posla.

Najavio da će u ponedjeljak imenovati tim zdravstvenih stručnjaka koji će se od 20. januara iduće godine uhvatiti u koštac s korona virusom i da će se njihov plan temeljiti na nauci.

"Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik," rekao je Bajden.

​Tanjug / Nezavisne