BAJDEN NAJAVIO IZBORNU POBJEDU, AMERIČKI MEDIJI UZDRŽANI :: Semberija INFO ::

 

BAJDEN NAJAVIO IZBORNU POBJEDU, AMERIČKI MEDIJI UZDRŽANI


Foto: REUTERS/Kevin Lamarque
Demokratski predsjednički kandidat Džo Bajden najavio je izbornu pobjedu, a njegova prednost u ključnim državama – Pensilvaniji, Arizoni, Džordžiji i Nevadi raste iz časa u čas dok se prebrojavaju preostali glasovi.

- Brojevi govore sami za sebe, jasno i ubjedljivo, da ćemo pobijediti u ovoj izbornoj trci - izjavio je Bajden sinoć, dok su američke TV mreže uzdržane kada je u pitanju proglašavanje pobjednika na 46. izborima za predsjednika SAD, prenosi Rojters.

Amerikanci su u rekordnom broju glasali na ovim izborima, ali je zbog epidemije  virusa korona veliki broj birača svoje glasačke listiće slao poštom.

Zbog toga se još uvijek prebrojavaju glasovi koji su poslati prije zvaničnog zatvaranja izbora 4. novembra i nije moguće predvidjeti kada će brojanje biti završeno, a pobjednik i zvanično proglašen.

Dok su Bajdenove pristalice proslavljale na ulicama Filadelfije, Trampovi glasači izašli su naoružani na ulice Feniksa i Detroita tvrdeći, bez dokaza, da su izbori pokradeni.

Noseći transparente sa natpisima “Zaustavimo krađu“, Trampove pristalice najavile su za danas masovne proteste.

U međuvremenu Bajden je ocijenio da bi njegova pobjeda značila da su Amerikanci odlučili da mu daju mandat da se izbori sa pandemijom, ekonomskom krizom, klimatskim promjenama i sve ozbiljnijim sistemskim rasizmom.

U međuvremenu, Trampov štab je uputio apel da se donira oko 60 miliona dolara koliko će biti potrebno za sudske postupke koje republikanci namjeravaju da pokrenu zbog navodnih izbornih neregularnosti, ali u njegovom štabu ima i onih koji ocjenjuju da su pravni napori da se dokaže izborna prevara neorganizovani i za sada bezuspješni pred američkim pravosuđem.

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, demokrata Džo Bajden je u vođstvu sa 253 prema 214 elektorskih glasova.

Za pobjedu potrebno je da Bajden dobije ukupno 270 glasova, a pobjeda u Pensilvaniji koja raspolaže sa 20 elektorskih glasova, donijela bi mu i konačnu pobjedu na ovim predsjedničkim izborima.
 
(TANjUG)