Višković: Uvođenje ograničenja kretanja zavisi isključivo od građana :: Semberija INFO ::

 

Višković: Uvođenje ograničenja kretanja zavisi isključivo od građana


Uvođenje drastičnijih epidemioloških mjera u Republici Srpskoj, poput onih u prvim mjesecima krize, ne zavisi ni od jednog organa ili institucije već isključivo od ponašanja svih građana, odnosno rezultata kojima će se kriza držati pod kontrolom, rekao je predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, odgovarajući na pitanje o mogućim ograničenjima kretanja. 
 
Višković je za radio Republike potvrdio da će Banja Slatina danas primiti prve kovid pacijente sa blagom i srednjom kliničkom slikom, ali da se banjski kapaciteti neće koristiti u punoj mjeri ukoliko to ne bude neophodno. 
 
On je najavio otvaranje još dvije laboratorije za analizu uzoraka, kao i uključivanje 74 nezaposlena ljekara u zdravstveni sistem koji će biti finansirani sredstavima Kompenzacionog fonda. 
 
Govoreći o finansijskoj situaciji, premijer Srpske je rekao da je budžet stabilan i da je danas počela isplata penzija kako bi se izbjegle gužve na šalterima.
 
On je rekao da će poslije izbora u NSRS uputiti prijedlog za rebalans budžeta, prvenstveno zbog povećanog iznosa sredstava koji je u proteklom periodu izdvojen za pomoć zdravstvu i realnom sektoru.
 
Naveo je podatak da je za osam mjeseci epidemije posao izgubilo 16.900 radnika, ali da se u istom periodu zaposlilo 19.200 radnika.
 
Najavljujući budžetski okvir za iduću godinu od oko 3,5 milijarde KM, Višković je rekao da u prvoj polovini januara očekuje da MMF odobri sredstva iz trogodišnjeg aranžmana od oko 720 miliona KM.