Cijene nafte talasaju, prate rezultate izbora u SAD :: Semberija INFO ::

 

Cijene nafte talasaju, prate rezultate izbora u SAD


LONDON - Cijene nafte su ojačale danas, ali je tokom trgovanja njihov rast blago splasnuo pod uticajem neprekidnog priliva novih podataka o preliminarnim rezultatima američkih predsjedničkih izbora.

Cijena američke VTI (WTI) nafte je porasla danas za 40 centi ili 1,0 posto, na 38,06 dolara za barel, na trgovanju u popodnevnim satima po srednjoevropskom vremenu. Prethodno je tokom dana dostigla maksimum od 38,92 dolara, izvještava Rojters.

Sjevernomorska nafta Brent je ojačala za 51 cent ili 1,3 procenta, na 40,22 dolara po barelu, dok je na prijepodnevnoj trgovinskoj sesiji zabilježila najviši nivo od 40,97 dolara.

Na energetskim tržištima se smatra da bi pobjeda aktuelnog predsjednika SAD Donalda Trampa bila korisna za naftu zbog američkih sankcija Iranu i njegove podrške OPEK-ovom smanjenju proizvodnje "crnog zlata" radi podrške cijenama.

S druge strane, tržišni akteri ocjenjuju da bi pobjeda demokratskog kandidata Džoa Bajdena bila nepovoljna ili neutralna za naftno tržište zbog njegove podrške zelenoj politici i mekšem stavu prema Iranu.

Analitičar Bjarne Šijeldrop iz kompanije SEB kaže da bi potencijalna Trampova pobjeda bila pogodovala nafti, jer bi OPEK sa zemljama saveznicama izvan naftnog kartela, na čelu s Rusijom, mogao da nastaviti da smanjuje proizvodnju bez straha da će se iranska nafta vratiti na tržište u skorije vreme.

Cijene nafte podupire i mogućnosti da proizvođači iz OPEK-a i Rusija mogu da razmotriti odlaganje planiranog povećanja pumpanja od januara, jer drugi talas korona virusa guši oporavak tražnje za gorivom.

Međutim, oštrije mjere zatvaranja zbog pandemije mogle bi da ograniče oporavak cijena nafte. Italija, Norveška i Mađarska pooštrile su mjere ograničenja zbog korona virusa, nakon što su to učinile Britaniju, Francusku i još neke zemlje, dodaje Rojters.

​Tanjug / Nezavisne