Delegacija EU uručila medicinsku opremu Institutu za javno zdravstvo RS :: Semberija INFO ::

 

Delegacija EU uručila medicinsku opremu Institutu za javno zdravstvo RS


Delegacija EU u BiH uručila je danas Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske medicinsku opremu za borbu protiv epidemije virusa korona vrijednu više od 140.000 evra.
 
Oprema je uručena direktoru Instituta Branislavu Zeljkoviću, koji je istakao da će ova ona biti usmjerena zdravstvenim radnicima koji najveći dio vremena provode s pacijentima koji su pozitivni na virus korona.
 
"Cjelokupna donacija će biti raspoređena u zdravstvene ustanove širom Republike Srpske, po prioritetima, a riječ je o 375.000 zaštitnih maski i 37.500 FFP2 maski, koje su naročito značajne kada je riječ o kovid pozitivnim licima, te oko 19.000 zaštitnih hirurških ogrtača", rekao je Zeljković novinarima.
 
On je zahvalio Delegaciji EU i Euforu za pomoć i saradnju koju institucijama Srpske pružaju tokom cijelog perioda pandemije.
 
Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler izjavio je da je riječ o više od 400.000 hirurških maski, kao i oko 20.000 jednokratnih zaštitnih odijela, te napomenuo da je oprema namijenjena zdravstvenim radnicima, koji treba da se što bolje pripreme i opreme za izazove koji su pred njima.
 
"Nažalost, još uvijek smo u fazi spasavanja života i prema brojevima iz cijele Evrope bilježi se porast broja zaraženih. Današnja isporuka je dio ukupne pomoći EU koja je osigurana u vrijednosti više od sedam miliona evra isključivo medicinske opreme", rekao je Satler.
 
On je napomenuo da je namjera EU bila da zaštitna medicinska oprema stigne u sve dijelove BiH, te da se na taj način da podrška zdravstvenim radnicima koji se uspješno mjesecima bore protiv pandemije.
 
Satler je istakao značaj discipline građana da se pridržavaju epidemioloških mjera, jer će na taj način doprinijeti da bude manji broj oboljelih, ali i smrtno stradalih lica.
 
On je zahvalio i Misiji Eufora na logističkoj pomoći da se dopremi ova donacija i rasporedi u lokalne zajednice.
 
Komandant Eufora Rajnhard Trišak rekao je da je ovo najbolji primjer da se pokaže da evropska zajednica i Eufor na najbolji način pružaju podršku lokalnim vlastima.